Телекомите готвят ответен удар след падането на роуминга в ЕС

OFFNews 05 април 2014 в 17:12 16364 3

Ивайло Калфин

Снимка Снимка: Архив

Ивайло Калфин

Големите телекомуникационни компании готвят ответни мерки при отпадане на таксите за роуминг в ЕС, предупреди евродепутатът Ивайло Калфин в интервю за "Седмицата" на Дарик.

Възможно е те да оскъпят например някои интернет услуги, смята той.

Тази седмица Европейският парламент гласуваха забрана на таксите за роуминг (допълнителните такси за телефонни разговори, текстови съобщения и мобилен интернет в друга страна членка) в рамките на ЕС от 15 декември 2015 година. 

„Телекомуникационните компании - големите, европейски - много дълго се съпротивляваха и продължават да се съпротивляват срещу това да падне роумингът и не защото те имат някакви големи разходи тогава, когато сте в чужбина и ползвате телефона, а защото твърдят, че това им е допълнителен приход и печалба, която те инвестират. Те казват, че ако им се махне роумингът, трябва да спрат инвестициите в нови технологии”, коментира Калфин.

„Онзи ден Европейският парламент прие позиция, в която и роуминга отпада, и интернет остава свободен без специализирана услуга, сега остава страните-членки да се съгласят. Реакцията на европейските телекоми беше: „Еми, това е решение в полза на тези фирми, които предоставят възможност за стрийминг на филми", каза още евродепутатът.

Калфин се обяви "за" падането на таксите за роуминг.

„Европейският парламент настояваше от много дълго време да падне роуминга. В крайна сметка говорим, че Европа е един пазар. В някои страни като се преместиш и дори една табела да минеш, започваш да плащаш някакви съвсем различни тарифи. Не е нормално", заяви Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!