Предложение: Лотарийни билети да се продават само в лицензирани пунктове

Рекламите на лотарии - без победители и само след 22 часа

OFFNews Последна промяна на 23 април 2018 в 16:47 12304 4

Снимка Pexels.com

Лотарийни билети да се продават само в игрални зали и лицензирани пунктове, а не в супермаркети, пощи, бензиностанции, будки за вестници и др.

Това предлагат от новото обединение "Демократична България". Те са подготвили промени в Закона за хазарта, които вече са изпратени до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Демократите обясняват, че сега действащият закон има рестрикции към казината и игралните зали, но не е съобразен с новите тенденции на лотарийните игри и затова предлагат прецизиране на текстовете. Промените целят да хармонизират критериите за организиране и разпространение на хазарта, без оглед конкретния вид игра.

Идеята на промените е лотарийните билети да не могат да се продават навсякъде, а само в пунктове, които имат лиценз за това. Предложението обаче предвижда подобна продажба да е напълно забранена близо до училища, домове за деца и пощи, в лечебни заведения, както и във всички останали държавни или общински сгради.

Промените, предложени от новото обединение, целят и сериозно ограничаване на рекламите на хазартни игри, които да се третират наравно с тези на тютюневи изделия и алкохол.

Идеята е да се забрани оповестяването на лични данни на спечелилите награда, независимо дали те са дали съгласие за това. 

В рекламата може да се обявява името на играта, регистрираната търговска марка на организатора, тегленията на тиражите, предварително обявяване на вида и броя награди от тиражите. Забранява се информацията да бъде придружавана с рекламни послания, които да насърчават участието в тиражи или съдържат обещания за печалба. 

Предложението предвижда реклами на хазартни игри да могат да се излъчват по електронни медии единствено след 22 ч., като задължително трябва да има уточнение на процента от приходите от тиража, който се разпределя под формата на награди.

Текстовете предвиждат още организаторите на хазартни игри задължително да правят годишни вноски за социално отговорно поведение:

1. за организатори на онлайн залагания – 3 на сто от разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, а за игри, за които се събират такси и комисиони за участие – от стойността на получените такси и комисиони, но не по-малко от 50 000 лв.;

2. за организатори на игри в игрално казино – 3 на сто от разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, но не по-малко от 50 000 лв.;

3. за всички останали организатори на хазартни игри с игрални автомати – 3 на сто от разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, но не по-малко от 20 000 лв.;“

4. за всички организатори на томболи, числови лотарийни игри бинго и кено, моментна лотария – 5 на сто от стойността на получените залози, но не по-малко от 200 000 лв.

Законопроетът предвижда въвеждането на мандатност на членовете на комисията, което според вносителите ще повиши общественото доверие в регулатора и неговата безпристрастност.

Преди по-малко от две седмици вицепремиерът Валери Симеонов също обяви, че подготвя законопроект за забрана на рекламата на хазартни игри. Той също предвижда в закона да се остави възможност за обявяване на наименованията на игрите, търговската марка и тегленето на тиражите. Симеонов обаче не е обявил дали текстовете, които подготвя, ще ограничават разпространението на лотарийни билети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

4

Стефан

24.04 2018 в 01:26

В случаят говорим за реклама на това, което тия кантори НАИСТИНА дават.
Колко лотариите са морални, човечни, или каквото и да е друго, е трети въпрос. Покерът в мазетата, с ножове забити отдолу на масата, без друго е по-лоша идея.
А виж, въпросът защо народът е полудял по хазарта, а не по денонощното бачкане, е по-интересен. И по-важен.
Само че, тия гламурници поставят не него.
Десни съединители. В таралясник с механична скоростна кутия.
Това там е левият педал, да?

22092

1

Стефан

23.04 2018 в 20:55

А кога за регистриране на партия ще въведат психотест?