Предлагаме промени в европейското законодателство против двойния стандарт при храните

ОFFNews 27 април 2018 в 21:09 3077 1

Промени в европейското законодателство, които забраняват двойните стандарти при храните, и единен европейски орган, който да следи за прилагането му - за това се обявиха министърът на председателството на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и омбудсмана Мая Манолова.

Те ще се застъпят за предложението си на предстоящата конференция „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата“, която ще се проведе на 30 април в София.

Според Манолова този проблем би могъл да бъде решен единствено със законодателни промени и призова националните органи на държавите да имат достатъчно смелост, за да застанат срещу "могъщите транснационални компании". 

„Всички сме наясно, че тази битка не е просто битка за поредни промени в европейското законодателство. Това е битказа справедливост, битка за доверието на гражданите в ЕС”, каза тя, цитирана от "Фокус".

От своя страна министър Павлова коментира, че на предстоящия на 30 април форум страната ни ще постави този проблем на масата за преговори и ще предостави резултати от изследвания, с които да докаже сериозността му.

„Ние не можем да позволим и да приемем, че един детски плодов сок у нас се продава на цена 60% по-висока, отколкото в Италия, Австрия, Германия и Чехия. Или, че купуваме почти три пъти по-скъпо макаронени изделия. Това не можем да го допуснем", заяви министърът за Българското председателство.

„Не може в безалкохолна напитка в държави от Централна Европа да има захар, а при нас глюкозни заместители. Това е недопустимо. Не може сирена и друг тип продукти да са шуплести и с подобно неприемливо съдържание. Та, дори в млечния шоколад с ядки, който се предлага в България, ядките са с 6 по-малко. Да не говорим, че в нашия шоколад няма и капка масло. А същият, предлаган в другите държави, има", изброи Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови