Правителството плати 40 хил. лв. за нов сайт, който трябвало да е активен преди година

OFFNews 09 януари 2018 в 10:13 5117 1

Правителството платило 40 хил. лв. за нов сайт, който не работи 1 година

33 900 лв. без ДДС е платило правителството за изработването на интернет сайт, който би трябвало да е активен още от края на февруари миналата година.  

Обществената поръчка е обявена през септември 2016 година и включва изработване, дизайн и техническа поддръжка на интернет сайт на Министерския съвет, като той ще измести съществуващия сега правителствен сайт.

Според заложените изисквания на началната страница на сайта трябва да има месечен календар със събитията, каре с последни новини, с програмата на правителството и каре с новини само за министър-председателя. 

Избраният изпълнител е АСАП ЕООД и договорът с фирмата е подписан на 31 януари 2017 година. Срокът за изработването на сайта е 28 дни, от което следва, че той е трябвало да заработи в края на февруари 2017 г. 

През лятото на 2017 г. от Програма Достъп до информация изпратили запитване до администрацията на Министерския съвет с искане за актуална информация и контакти със служителите на администрацията, главния секретар на МС, членовете на политическия кабинет на правителството и специализираната и общата администрация. Причината за отправеното искане е, че подобна информация в съществуващия сега сайт няма.

В отговор от правителството посочили, че тази информация може да бъде получена, едва след като заработи новият сайт на правителството. В заданието на обществената поръчка било заложено изискване за съдържание със структурата на администрацията на МС, като бъдат публикувани служебни телефони и служебни електронни адреси.

При повторно запитване от Достъп до информация за това кога новият сайт ще бъде достъпен от Министерския съвет отговорили, че интернет страницата на МС е подготвена в срок от „АСАП“ ЕООД, но "причините сайтът да не е видим от външни потребители са от технически характер и веднага след отстраняването им, за което се работи активно, той ще бъде активиран“.

Към днешна дата този сайт продължава да не е активен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки