Правителството отне част от функциите на председателя на ДАЗД

OFFNews 07 октомври 2020 в 16:31 1842 0

Правителството отне част от функциите на председателя на Държавна агенция за закрила на детето чрез промени в Устройствения правилник на агенцията. 

Отменените функции се отнасят до разработването на наредба за критериите и стандартите за социални услуги за деца, издаването на лиценз за предоставяне на социални услуги за непълнолетни, както и за поддържането в националната информационна система на данни за специализирани институции за деца и за доставчици на социални услуги.

Други отнети правомощия са извършването на наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца, относно спазването на правата на детето и даването на задължителни предписания при установяване на нарушения, както и организирането на проверки за спазване на стандартите за социални услуги за деца.

Съгласно приетите промени в Закона за закрила на детето функциите, свързани с контрола и мониторинга на качеството на социалните услуги и лицензирането на доставчиците на социални услуги ще се осъществяват от Агенцията за качеството на социалните услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!