ПП-ДБ води с 1% пред ГЕРБ, Левицата вероятно влиза, сочи проучване на Центъра за анализи и маркетинг

Можем да кажем, че вече няма политик с положителен рейтинг, заяви Юлий Павлов

OFFNews 23 март 2023 в 11:40 15828 3

Юлий Павлов

Снимка БГНЕС/Филип Станчев

Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг

"Продължаваме промяната - Демократична България" водят 1% пред ГЕРБ, "Левицата!" вероятно влиза, сочат резултатите от последното социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг. 

Изследването е проведено в периода 16-19 март 2023 г., две седмици преди парламентарните избори за народни представители на 2 април. Социологическото изследване е проведено сред 1021 пълнолетни граждани на България. 1% от всички анкетирани съответства на 54 000 души. Участниците са били интервюирани лице в лице.

Проучването е проведено по собствена поръчка, уточни директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов по време на пресконференция в БТА.

Ако тази седмица се проведат предсрочни избори и на тях се явят следните партии и коалиции, за кого смятате да гласувате?

Според изследването на Центъра за анализи и маркетинг, ако изборите бяха днес, шест партии щяха да влязат в парламента. Обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) получават 25,7%, ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 13,8%, "Възраждане" са с 12,5%, БСП събират 8,1%, а "Левицата!" - имат точно 4%.

Шансовете на "Левицата!" да премине четирипроцентната бариера две седмици преди вота са 50 на 50, уточни Павлов и добави, че много зависи от избирателната активност. 

Според него "Има такъв народ" и "Български възход" нямат шанс да получат представителство в 49-ото Народно събрание.


Имате ли доверие на следните политици (личности)?

"Можем да кажем, че вече няма политик с положителен рейтинг", заяви Павлов.

Според изследването избирателната активност на предстоящите избори ще е сходна с тази на предхоните. 42,1% от запитаните дали ще гласуват казват: "Да, ще гласувам и съм решил за кого", 16% - "Ще гласувам, но не съм решил за кого", 17,9% отговарят: "не съм решил дали да гласувам", 20,3% са категорични и отговарят: "няма да гласувам", а 3,7% не дават отговор. 

Запитани как се справя служебното правителство с управлението на страната 31,4% от анкетираните казват „по-скоро успешно“, 52,6% „по-скоро неуспешно“, а 16% не дават отговор.

„Политиците, независимо кой как гласува, или не могат да се разберат за правителство, или правят правителство за 5-6 месеца и хората основателно се питат защо изобщо да гласуват. Шири се вече приказка, че и след тези избори те няма да се разберат и ще чакат местните избори. Дали избирателите мислят като политиците – ще видим по-нататък", заяви Юлий Павлов.

По думите му и при гласуване с хартия, и с машина, могат да се фалшифицират резултатите. "Но прави ли се? В голям мащаб не и това е лесно проверяемо", отбеляза той и добави, че доказателство за това е, че резултатите от екзитполовете на социологическите агенции са много близки до тези на Централната избирателна комисия (ЦИК).

На въпрос трябва ли новият парламент да излъчи редовно правителство 61,2% от анкетираните казват „да, дори с цената на големи компромиси“, а 25% казват „не, и ако трябва да се преминават т.нар. „червени линии“, които партиите си поставят – тогава по-добре пак служебно правителство и нови избори“, а 3,8% не са пожелали да отговорят.

А на въпрос ще успее ли новият парламент да излъчи редовно правителство близо половината анкетирани (48,2%) отговарят „по-скоро не“, 31,7 казват „по-скоро да“, а 20,1% избират отговор „не мога да преценя“.

Избирателите на ПП-ДБ и на ГЕРБ са по-оптимистично настроени по отношение на потенциала за съставяне на правителство:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-985

4

Козин Човков

23.03 2023 в 18:18

Това е 100% поръчкова агенция. "Левичарницата" влизала - надежди говежди.

900

2

Маги Стралска

23.03 2023 в 13:16

недоумявам.... как успява.... индивида резидент.... да излъже толко ного хора?....

585

1

Stoyancho

23.03 2023 в 12:14

Всички анализа са сигурно по -поръчка

 
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче