Помощите за топло ще се увеличат с процента на поскъпване на тока

OFFNews 19 септември 2014 в 15:21 1907 0

Йордан Христосков, вицепремиер и социален министър.

Размерът на енергийната помощ ще се увеличи с процента на повишение на цената на електроенергията, заяви днес в Благоевград вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

При увеличение на тока например със 7 %, месечната енергийна помощ ще бъде в размер на 70.47 лв., даде пример министър Христосков.

Давам пример със 7%, но Министерски съвет не може да влияе върху решенията на държавния регулатор с колко и откога да се увеличи токът, уточни той. 

Той съобщи, че голяма част от хората с вече подадени заявления за този вид помощ са получили сумите за ноември и декември.

„Разликата, на която те ще имат право след увеличението на тока, ще се изплати през януари следващата година с енергийното подпомагане за първите три месеца на 2015 г.“, поясни министърът.

До момента само през месец септември са изплатени близо 9.5 млн. лева за целеви помощи за отопление. Хората, чийто молби ще се обработят след повишението на тока, ще получат новия размер на помощта.

Министър Христосков увери, че и при следващи очаквани повишения на цената на електроенергията хората, които получават помощи за отопление, ще бъдат компенсирани. Целта е да не се разшири кръгът на енергийно бедните.

„Досегашната политика на намаляване на цената на тока всъщност е регресивна социална политика“, коментира Христосков.

Тя е от полза на хората с високи доходи, които консумират и по-голямо количество електроенергия, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови