Полско списание качи папа Франциск на руски танк след словото му за Деня на младежта в Санкт Петербург

OFFNews 03 септември 2023 в 20:34 3496 1

Снимка Wprost / Paweł Kuczyński

Папа Франциск, качен върху руски танк със символ Z, стилизиран като папамобил или по-скоро папатанк стои изправен в остъклената си кабинка и козирува. С тази силна като за католическа Полша корица излиза утрешният брой на авторитетното магазинно издание "Wprost". 36-та корица на списанието за 2023 година e дело на графика Павел Кучински.

Полша, чиито граждани бяха възпитани в своеобразен култ към папската личност покрай папата поляк Йоан Павел втори, се отнася доста по-критично към неговите наследници, а сега особено към Франциск. Този път Светият отец разгневи полското общество покрай спорните думи, с които папата се обърна към младите католици от Русия в рамките на Деня на младежта в Санкт Петербург. Главата на римо-католическата църква обяви, че младите руснаци са „потомци на велика Русия“, спомена нещо за Петър I и Екатерина Велика, "изцепи се" (изразът е на Wprost) за великата руска култура, от която в никакъв случай не бива да се отказват.

От утрешната корица на полското списание "Wprost" папа Франциск козирува, качен върху милитаризиран папамобил със символа Z.

И накрая благодари на младите за техния начин на съществуване и за това, че са руснаци. "Не знам какво в това да си руснак заслужава специална похвала. Може би знае духовникът от далечна Аржентина", коментира думите на най-високопоставения католик полският есеист Лукаш Орбитовски. "Папа Франциск не е идиот, а човек, който следва определена политическа линия. Той подкрепя войната и Русия, както го прави и патриарх Кирил", казва още Орбитовски в статия за "Wprost". 

Наложи се директорът на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни да доуточнява противоречивите думи на земния си началник, като обясни, че изявлението е било спонтанно и че папата не насърчава възхвалата на империалистите.

Думите на Франциск предизвикаха възмущение и в Литва, където МВнР извика "на килимчето" апостолския нунций на Ватикана във Вилнюс и му потърси сметка за думите на папата. "Литва реши, че нунцият не просто тярбва да чуе, че от литовската перспектива думите на папата са скандални, но и да научи как наследството на Петър Велики и Екатерина Велика е унищожило традициите на Литва и на други страни от Централна и Източна Европа. МВнР на Полша трябва да направи същото. Време е ясно да бъде съобщено на Ватикана, че независимо от нейните източници, ост-политиката на Франциск е за нас морално и политически неприемлива", пише зад корицата на "Wprost" на фона на скандала с папските хвалебствия за руската имперска политика и философът Томаш Терликовски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

1

Bad Horse

04.09 2023 в 01:33

Гоненията на католици в Полша от Русия са му толкова безразлични на папата, колкото гоненията на християни в Близкия Изток...

Не съм християнин, но е малко странно че иска да приемаме мюсюлмани икономически мигранти, а не се застъпва за бежанците християни от Сирия. Не само в този регион, но и в Африка, Християнството е най-преследваната религия. Ни гък от папата комунист.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика