Полицейски кордон ще пази абитуриентите (видео)

Владислава Тричкова Последна промяна на 22 май 2015 в 13:03 1901 5

Десетки полицаи ще пазят тазгодишните абитуриенти. Служителите на реда ще следят за спазването на пътните правила и спокойното протичане на празника им. 

Вече в няколко районни управления в София са проведени срещи с учителските ръководство на училищата и са уточнени кои ще са сборните пунктове на отделните учебни заведения, по какъв маршрут ще минат абитуриентите и в кои заведения ще празнуват. 

В столицата ще има и 4 мобилни камери, както и 2 ръчни, които също ще следят за спазване на правилата. 

По-голяма част от баловете ще се проведат между 23 и 31 май. През този период 131 училища в София ще изпратят дванайсетокласниците си. Пред всяко едно от предварително подадените от ръководствата на училищата заведения ще има полиция.

Най-много балове ще има между 23 и 27 май, като безспорно най-натовареният ден ще е 24 май, когато ще празнуват учениците от повече от 50 училища.

От СДВР съобщават, че по тяхна информация повечето абитуриенти тази година ще се събират в училищата си, а не на "големи сборни пунктове като площад "Александър Невски". Това обаче е информацията, която им е подадена от учебните заведение, а органите на реда са категорични, че в организацията на мястото, на което да се съберат, участват не учителите, а самите ученици, така че вероятността и тази година да има "тапи" на много места в София е голяма.

В най-натоварения ден - 24 май - между Ректората на Софийския университет и Президентството от 18:30 до 20:00 часа поетапно ще се затварят различни участъци. И все пак от СДВР молят за търпение от страна на гражданите и напомнят, че човек има абитуриентски бал само веднъж в живота. 

"Всички сме били абитуриенти, минали сме по този път, разбираме тяхната емоция, но да не развалят празника с поведението си", апелира заместник-директорът на СДВР Антон Златанов

Той е категоричен, че ако не всички, поне 90% от нарушителите - шофьори, качили се да карат автомобил след употребата на алкохол; абитуриенти, седнали на прозорците на колите, с които ги превозват; превишена скорост; преминаване на червен светофар и т.н. -  ще бъдат санкционирани. 

"Имаме намерение да действаме незабавно", коментира Златанов и моли всички, станали свидетели на нередности по пътя, да сигнализират на тел. 112. "Сигналът получен навреме може да спаси човешки живот."

За някой "дребни" провинения няма да се взимат мерки своевременно, за да не се разваля празника на абитуриентите. "Реакцията няма да е незабавна, но ще е неизбежна", коментират от СДВР. 

Ако абитуриент се надвеси на прозореца, например, санкцията е 50 лв. Съобщението за нея ще получи освен празнуващият, и водачът на автомобила. 

От СДВР публикуваха видео, на който ясно се вижда какво не трябва да правят абитуриентите и техните шофьори, тъй като освен своя живот, те застрашават и този на хората около тях: 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.05 2015 в 18:18

ПОМОООЩ...ПОМОЩ БЕЕЕЕЕААААААААааааа

22.05 2015 в 15:48

Патолозите в моргите също са се подготвили с презервативи, тъй като се очакват млади, безмозъчни, пияни, но все още топли абитуриентки. Пийте, качвайте се по колите, да има и за патолозите.

22.05 2015 в 15:31

Никакви полицаи не могат да опазят никого от собствената му глупост.

22.05 2015 в 13:27

Моят син ще балува, както много др.зрелостници по дънки и тениска. Даряват парите за дрешки и парцалки за болни деца,от което съм много горд.
Ще ги превозва абсолютно сигурен и точен мой човек, така щото изобщо не се притеснявам за транспорта.
Желая прекрасни балове и купони на всички деца!

22.05 2015 в 13:26

Аха, мильовците ще симулират работа, вместо наистина да свършат нещо полезно...