Полицаите ще получат парите си за униформи. Кризата за кадри в МВР обаче продължава

Антония Чорева 13 юли 2017 в 09:56 3448 0

Всички полицаи ще получат наведнъж парите си за униформи, които не са им изплащани между 2011 и 2015 година, реши парламентът.

Единодушно със 172 гласа "за" депутатите приеха промените в Закона за МВР на второ четене, които засягаха неизплатените пари за униформи на полицаите.

Средствата за изплащане на сумите се осигуряват по бюджета на МВР за 2017 година за сметка на централния бюджет. Парите ще бъдат изплатени, веднага щом МВР разпише докладна заповед за целта.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обясни в парламента, че става дума за всички полицаи, без тези, които вече са напуснали системата на МВР. Причината те да не получат пари е, че вече им е било изплатено обезщетение, когато са напуснали.

За всички униформи ще отидат 29 млн.лв. За всеки един служител ще бъде направен разчет и ще бъде изплатена точната сума. Вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че парите ще бъдат изплатени еднократно наведнъж.

А за проблемите в системата, зам.-министър Ципов коментира:

Най много служители на МВР са напуснали 2015 година. "Надяваме се да се запази тенденцията от миналата година, когато в системата са назначени повече полицаи, отколкото са напуснали", обясни Ципов. Той обаче даде пример как на последния конкурс в МВР за служител на Софийско районно управление за 170 места са се явили 130 полицаи, от които са били назначени 99.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови