Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Гласуваха пари за униформи от страх "да не посрещнем председателството със скъсани кубинки"

OFFNews 30 юни 2017 в 10:19 7412 3

Единодушно депутатите приеха промените в Закона за МВР, според които на полицаите, неполучили униформи от преди 5 години, ще бъде изплатена паричната им равностойност. 

Левовата равностойност няма да се изплаща, когато може да бъде осигурено униформено облекло за съответната година. Средствата за изплащане на сумите се осигуряват по бюджета на МВР за 2017 година за сметка на централния бюджет.

По време на срещите на премиера Бойко Борисов с полицаи и синдикати стана ясно за проблема. Тогава Борисов поиска да бъдат осигурени пари за дрехи на полицаите и за тези, които не са си получили униформите. 

Очакваната сума е около 29 млн. лв. – тя ще е за униформите на всички полицаи от края на 2011 до края на 2015 г. Тогава не е имало обществени поръчки за дрехи на полицаите и това е причината те да не са ги получи. 

Законът за МВР бе приет със 171 гласа "за" и само с няколко скромни обвинения от трибуната кой не е дал парите за дрехи - БСП или ГЕРБ.

Иван Иванов от  БСП обясни, че ще подкрепят Законопроекта, но иска нов Закон за МВР, а не прекрояване на парче. Иванов каза още, че все още има реална опасност полицаите ни да посрещнат председателството на Съвета на ЕС със скъсани кубинки. 

Драгомир Стойнев от БСП не пропусна да обвини за проблемите в МВР реформата на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова и подчерта, че ГЕРБ реагира сега, само защото ги е страх от протести, а не се интересува от заплатите на хората.

Цветан Цветанов от ГЕРБ обаче му отговори, че именно БСП през управлението си по времето на Пламен Орешарски не е пускала обществени поръчки и това е причината за проблема.

Въпреки приемането на промените в Закона за МВР полицаите излизат на протест на 5 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!