Поетът Росен Карамфилов изригна срещу съда: Защо не ни съберат и не ни екзекутират

OFFNews 10 февруари 2018 в 10:22 8525 3

Решение на Върховния административен съд от декември 2017-та година, свързан със социалната услуга „Асистенти за независим живот“, стана причина известният поет Росен Карамфилов да изригне в социалните мрежи срещу Темида. Решението на съда пряко го засяга - Карамфилов е с церебрална парализа, но това не му пречи да твори и пее, за което има и награди.

"Омерзен съм от тая държава! Омерзен и отвратен! Отрязват часовете за работа по програмата Асистент за независим живот към Столична община. Сиреч ни отрязват с пари. С около 100-150 лева. Всички нас. Клетите инвалиди на майка България! За какво ни е изобщо помощ, та ние сме за разстрел явно! Защо не?! Защо не ни съберат пред Народното събрание да речем и не ни екзекутират един по един?! Защо не?!", написа във Фейсбук Карамфилов.

За какво ни е изобщо помощ, та ние сме за разстрел явно! Защо не?! Защо не ни съберат пред Народното събрание да речем и не ни екзекутират един по един?! Защо не?! Ние само пречим на нормалните, дето могат да ходят. За какво да им разваляме пейзажа с нашите инвалидни колички и с нашите асистенти. Асистенти, чиято часова ставка струва по-малко от кутия цигари! На кого ли му дреме?! Ние нека си роптаем! Кой ли ще ни чуе?! Баш никой! Това било решение на Върховния Съд или на не знам там кой си. Тоя Съд ли ще ми свърши задачите за деня?! Тоя Съд ли ще ми напазарува и ще ме отведе на работа?! Тоя Съд ли ще бачка вместо мен, за да ми осигури нормалното право да бъда човек, а не да ме третират като отрепка на колелца, която се храни с огризките на свините велможи като Пеевски и тем подобни! Не сте познали!

Въпреки изразената готовност на Карамфилов да говори с медии, не успяхме да го открием за допълнителен коментар. 

Решението на ВАС потвърждава отмяната на текст от Наредбата за предоставяне на социалните услуги „Асистенти за независим живот“. По този начин, заявителите на тази услуга вече няма да получават точки за класиране и часове асистентска помощ за трудова и учебна дейност.

"Предвид гореописаното Решението на Върховен административен съд, Комисията по чл. 15 от Наредбата за асистентите преразгледа заявленията на всички отговарящи на изискванията на Наредбата кандидати за ползватели на социалната услуга „Асистент за независим и активен живот“, както и приложените към тях документи, като оцени лицата без да им предоставя точки за класиране и часове асистентска помощ за придружаване до учебното заведение/работното място и обратно и съдействие в учебния процес и при упражняване на трудовата дейност", казаха за OFFNews от Общината.

Обяснението на Столична община е, че с тази промяна се освобождава финансов ресурс, който е достатъчен да бъдат включени всички 643 лица, отговарящи на изискванията за ползване на социалната услуга „Асистент за независим и активен живот“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

3

Христо Венев

10.02 2018 в 15:44

Още един ден в света на обикновения финансов фашизъм - защитаван с всички средства от "етичния" правов ред.

9016

2

driverx4

10.02 2018 в 12:41

Да, драги ми инвалидковци, докато овчедушно подкрепяте налагането на политкоректни евфемизми, ще ви режат главичките.

16193

1

SC

10.02 2018 в 12:05

Дребни тревоги, Карамфилов. По-важното е, че вече няма да те наричат „инвалид“, а „лице с увреждане“. Ето на това му се вика подобрение!