Плаващ пясък се промъкнал между геоложките проучвания и повдигнал релсите на част от метро 3

Трейс груп ще плаща ремонта, ще има и неустойка за времето на неработещия участък

OFFNews 27 януари 2021 в 10:40 9724 0

Снимка Фейсбук на Борис Цветков

Плаващ пясък се промъкнал в участък от 10 метра между сондажите на геоложките проучвания на метро №3 в зоната между станциите "Театрална" и "Хаджи Димитър", което доведе до повдигане на релсите и спиране на влаковете в района. 

Геоложките проучвания се правят през 50 м, но тази 10-метрова зона е попаднала между геоложките колонки, обясни шефът на Метрополитен ЕАД проф. Стоян Братоев. Втората причина за аварията са високи подпочвени води на Перловската река, обясни той на брифинг заедно с кмета Йорданка Фандъкова. Засега не е ясно колко време ще отнеме възстановяването на движението на влаковете до последната станция "Хаджи Димитър".

Перловската река след падналите обилни дъждове е наводнила цялата територия, като водата е стигнала на ниво терен. Имаме две  геоложки проучвания, според които нивото на подземните води е 5 м с плюс-минус 1-2 м в зависимост от сезона. При обилните дъждове обаче вместо 14 м воден стълб се е образувал 19 м, тоест с 5 м повече. Получава се натиск, при който хидроизолацията натиска бетона, който надига релсовия път. Засега дефекти в носещата конструкция не са установени, обясни проф. Братоев.

От думите му стана ясно, че при един от направените сондажи на 19-20 м под земята бликнали 6 м вода и пясък, допълни той. 

Новият проект, който предвижда по-голямо водно натоварване в участъка, вече е готов. Ще се постави допълнителна армировка в бетона, каза още Братоев. 

Вчера възложих да се увеличат еипите на работниците. Досега работеха малки машини от днес се вкарват големи, но конкретен срок за края на ремонта не може да се даде, каза Фандъкова. С нейна заповед в работата по отстраняването на проблема са включени и външни експерти.

За ремонта Столична община няма да плаща, защото строителите - Трейс груп, ще си изпълнят ангажимента да отстранят проблема. Ще се калкулира и времето за неработещ участък и ще се определи неустойка извън гаранцията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews