Пещерняци спасиха две кученца, хвърлени в пропаст (снимки)

OFFNews 28 април 2016 в 13:05 4673 0

Пещерняци спасиха две кученца, хвърлени в пропаст (снимки)

Група пещерняци спасиха две кученца, захвърлени в пропастна пещера край Карлуково. Случаят е от събота - 23 април, и беше оповестен от пещерен клуб "Хеликтит" София.

Когато сядам да пиша това разказче, се сещам за тези цитати и колко могат да бъдат "злободневни" и как може да се приплетат в една история завършила с щастлив край. Никой от главните действащи лица не са и предполагали, че така може да се стекат обстоятелствата. Димитър, който е карал курс за пещерняк в Клуб "Екстрем", търси помощ. Насочват ги към двама опитни пещерняци - Яни и Стоян, които преди две години са вадили изхвърлени кучета в съседна пропаст - Високата. 

Организацията е светкавична, събира се група, която предварително уведомява кмета на Карлуково и местните полицаи. На експедиция тръгват Яни, Мамута, Стоян и Константин. Не след дълго полицаите и кметът идват на мястото, които обещали съдействие. 

"Екипирани бяха две системи и една товарна система за извличане на кучетата. Мамута слезе пръв. Съобщи ни, че на дъното има две кученца, като едното е малко по-голямо от другото. Нахрани и напои измършавелите животни и изчака известно време докато пристигнат Димитър и Ива, които бяха подали сигнала. В пропастта със снимачна техника влезе и Димитър. Двамата с Мамута сложиха в избрана за целта ПВЦ торба първо едното а след това и второто куче. Извличането не представляваше трудност. Някъде по това време пристигнаха и хората от организацията. Извадихме две симпатични и много изплашени създания. Животинки с които някой се беше отнесъл твърде жестоко. Доста време се чудихме как са оцелели при падане от около 25 метра. Нямаха видими наранявания. Отново ги нахранихме. От тук щафетата поеха хората от "Четири лапи". Казаха, че ще изкъпят обезпаразитят и при нужда ще лекуват кучетата и след това ще им намерят стопани. Така тази история приключи с добър край за Ива и Тошко, такива имена им бяха дадени от малката Лея, която постоянно се чудеше какъв човек би изхвърлил тези хубави животинки в тъмна дупка където слънце не огрява", разказа в профила си във Фейсбук Константин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови