Отбелязваме 136 години от Освобождението на България

OFFNews 03 март 2014 в 08:00 6790 9

Снимка БГНЕС/Архив

Днес честваме Националният празник на България – 3 март. Тази година се навършват 136 години от Освобождението на България от Османско иго.

По повод празника в 10:00 часа Патриарх Неофит ще отслужи специални богослужения послед в храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Традиционнта церемояния по издигане на Националното знаме ще започне в 11:00 часа пред паметника на Незнайния воин в столицата.

Тържествена смяна на караула пред Президентството ще се извърши в 12.00 часа, а празничната проверка ще се проведе от 18.30 часа пред Народното събрание.

По случай празника кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е издала нареждане музеите и галериите, управлявани от общината да работят безплатно.

Националният военноисторически музей също ще бъде със свободен вход днес. Там ще бъде представена уникална изложба, която ще може да бъде посетена единствено днес.

Посетителите на музея ще могат да видят знамето, което депутатите от Великото Народно събрание имат за основа, когато определят националния трикольор, единственият запазен държавен печат от времето на Третото българско царство. В изложбата ще бъдат изложени също и екземпляр на Конституцията, принадлежала на княз Александър I, както и първият български национален химн „Шуми Марица“, личните щандарти на българските владетели, български бойни знамена.

Националният исторически музей (НИМ) също е с безплатен вход по повод Национания празник. Там голяма част от книгите на историческа тематика ще бъдат намалени с 50% .

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, които слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.). С подписването му се поставя началото на Третата българска държава. Днешният ден е обявен за национален празник на страната през 1890 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!