Патриарх Неофит е доволен от избора на Йоан

Елица Мартинова 22 декември 2013 в 13:24 2822 2

Патриарх Неофит е доволен от избора на Йоан
патриарх Неофит

„Доволен съм от този избор, защото божият народ е доволен“, заяви след избора на Варненски митрополит пред журналисти в Светия синод патриарх Неофит.

Патриархът поздрави митрополит Йоан, че е „избран да пасе стадото Христово и богохранимата Варненска и Великопреславкса епархия“. Неофит подчерта, че с по-високото служение идват и повече отговорности.

„Митрополитското служение е тежко, съпроводено с много изпитания и огромна отговорност пред Бога, Църквата и хората“, посочи патриархът и допълни, че доброто устройване на епархийската църква и спасението на хиляди човешки души вече лежат на плещите на Йоан.

Митрополит Йоан бе избран по-рано днес с девет от общо 12 гласа. Изборът му бе посрещнат с радостни възгласи „Достоен“ от миряните, които се бяха събрали пред синодалния храм. Имаше и група хора, оглавявани от Бисер Манолов – Петното, които с противоположни възгласи се опитаха да помрачат избора на новия митрополит. Полицията обаче се намеси и изведе групата на Петното от храма.

След избора си митрополит Йоан благодари на всички, които са му гласували доверие.

„Искрена благодарност отправям към високопреосвещените архиереи, членове на Светия Синод. Благодаря на всички православни българи и всички, които са ми помагали по пътя. Моля Ви, многоуважавани събратя, да ме приемете като най-малък брат възлюбен“, обърна се към останалите митрополити Йоан.

Новината за неговия избор бе посрещната с радостен камбанен звън от катедралния храм "Свето успение Богородично" във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews