Първично огнище на птичи грип в община Марица

OFFNews Последна промяна на 05 октомври 2018 в 12:18 1096 0

Първично огнище на заболяването Инфлуенца по птиците е открито в с. Манолско Конаре, община Марица, област Пловдив, съобщава БАБХ.

Заболяването е потвърдено с протокол от лабораторно изследване. 

За ликвидиране на заразата е било предприето хуманно умъртвяване на всички птици в засегнатото стопанство, а мястото е почистено и дезинфекцирано. Засегнати са около 120 птици.

Определена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона, съобщават от БАБХ.

Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.

БАБХ напомня, че фуражите следва да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините за фуражи – така се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени със вируса.

На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша контаминиран прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици, информират от агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови