Първи глоби за скейтбордисти пред НДК заради новата наредба за обществения ред, каскадите са забранени

OFFNews 31 декември 2018 в 09:09 11809 3

Снимка skatebg архив

Днес полицаи са започнали да прилагат новата наредба за опазване на обществения ред на Столична община, като са изгонили децата каращи скейтборд пред НДК.

За това алармираха от SofiaSkateCity на страницата си във фейсбук. Те определят текста в наредбата като безумен и обвиняват за това шефа на комисията за обществен ред и сигурност към СОС Иван Илиев. "Събирайте сили за протестни действия след нова! Искаме да уведомим Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, че щом ще обявяват война на децата на София, ние няма да се крием, пишат още от SofiaSkateCity. 

Наредбата, която бе приета в края на септември, предвижда забрана в чл. 4, ал. 3 за "използването на парапети, огради, пейки, бордове на фонтани, оборудване и съоръжения на детски площадки, поставени в градините, парковете, детските и спортните площадки или на други места за обществено ползване за изпълнение на каскади с всякакъв вид средства за придвижване тип "борд", ролери, ролкови кънки и велосипеди. 

Карането на скейтбордове не е забранено, каскадите с тях обаче попадат под ударите на член 16: Който нарушава забраната по чл. 4. т. 3-6, се наказва с глоба в размер от 100 до 300 лв. и/или с имуществена санкция в размер от 400 лв. до 600 лв. 

Общинарите мотивират забраната, "за да се гарантира обществения ред, живота и здравето на използващите тези средства и да се предпази от повреждане и разрушаване общинското имущество".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

3

Бухльо

31.12 2018 в 14:53

Крайно време беше. Не разбирам що за държава е тази, в която човек не може да разходи спокойно детето си по централната градска пешеходна зона.
От друга страна,обособете в парковете зони за скейтбордистите.
А да - и безумната "велосипедна" алея,качена върху тротоара покрай НДК,да слезе на пътя, където и е мястото. Ще преживеете приходите от паркираните там автомобили. И без това в централните части на европейските столици има ограничения за коли.

8296

2

geko

31.12 2018 в 11:09

Трябва да си наистина рядък идиот, за да сътвориш такъв текст в тази наредба. Рядък. Идиот.

13510

1

Mayya

31.12 2018 в 10:25

От името на кои деца, по-точно, е безумие да се кара по парапети. Конкретно, скейбордистите отдавна са си присвоили градското пространство в горната част на лявата алея към НДК. И въпреки това никой от трудно преминаващите не протестира, осъществява се някак си мирно съвместно съществуване. Айде, вече по-кротко и смислено с тия декларации и протести.