Първи етап зарибяване на Девинска: Пуснаха над 500 балкански пъстърви (снимки)

Общо близо 300 килограма балканска пъстърва ще бъде пусната в реката

OFFNews 08 август 2023 в 15:09 1945 0

Първи етап от зарибяването на река Девинска

Снимка "Девин" ЕАД

Първи етап от зарибяването на река Девинска

Около 8 часа тази сутрин над 500 броя балкански пъстърви - с общо тегло над 100 килограма, бяха пуснати във водите на градската част на река Девинска. Това е първият етап от планираното зарибяване, като на следващ етап се предвижда в реката да бъде пусната още 200 килограма риба. 

По този начин зоната "Хвани-пусни" отново е отворена за любителите на спортния риболов, съобщиха от компанията за бутилирана вода "Девин". Екипът на "Девин" участва в подготовката на реката за процеса и в проследяването на състоянието на водите с оглед годността за зарибяване и осигурява финансирането на акцията.

На 5 август граждани сигнализираха за замърсяване, което е убило всичката риба в градската част на Девинската река. Във водата се виждаше бяла пяна - ясна след от замърсяване. От "Девин" предприеха незабавни действия.

Все още се очакват резултатите от стартиралите вътрешни и външни проверки за причините и щетите.

"Както показват резултатите от анализа на реката, в нея няма наличие на замърсяване и вярваме, че зарибяването, което правим в момента съвместно с общината и сдружение на ловците и риболовците "Ловно-рибарско дружество" – Девин, ще бъде успешно, а популацията от балканска пъстърва ще бъде възстановена своевременно. Ще продължим да следим ситуацията", коментира мениджърът на завод в "Девин" ЕАД Иван Станев.

От "Девин" посочват, че стриктно спазват всички законови изисквания и разпоредби - провеждат ежегодни вътрешни мониторингови програми и планове за управление на водите, включително за чистота на речното корито и водите на река Девинска, както и отпадните води от дейността на предприятието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки