Паркинг на 4 етажа до пазар Ситняково, Борис Бонев против да се гради спортна площадка на покрива

Временният пазар на бул. „Черни връх“ в „Лозенец“ трябва да бъде реновиран, заяви кметът на района Константин Павлов

OFFNews 07 юли 2022 в 15:51 1078 0

Паркинг

Снимка Столична община

Проектът за многоетажен паркинг със спортна площадка на покрива

Временният пазар на бул. „Черни връх“ в „Лозенец“ трябва да бъде реновиран, заяви кметът на района Константин Павлов на заседанието на Столичния общински съвет. 

СОС подкрепи доклада, внесен от съветниците Стефан Марков, Николай Стойнев, Карлос Контрера и Николай Велчев. 

Състоянието на визирания пазар е изключително лошо, а елементи от покривната конструкция и състоянието на електрическата инсталация представляват опасност за
преминаващите граждани. Всичко това налага спешно да бъдат извършени необходимите за цялостно реновиране на пазара строителни монтажни работи, пише в документа. 

Ремонтът ще включва подмяна на ел. инсталацията и монтаж на осветителни тела, частично асфалтиране на пазарната площадка, което да обхване само алеята
откъм бул. ."Черни връх", където настилката е силно компрометирана след премахването на незаконните павилиони, както и реновиране на съществуващите 20 бр. маси. 

Съветниците подкрепиха с 38 гласа "за", двама "против" и трима "въздържал се" общинското дружество „Пазари Изток” ЕАД да изразходва "собствени средства и/или паричен заем за финансиране на СМР по проект „Изграждане на многоетажен паркинг на територията на пазар “Ситняково“. 

Паркингът ще бъде на 4 етажа, ще има 157 паркоместа и спортна площадка на покрива. 

Против се обяви независимият съветник Борис Бонев от Спаси София. По думите му на заседание на транспортната комисия изпълнителният директор на „Пазари Изток“ Даниела Стойнева е заявила, че цената на едно паркомясто е около 19 000 лв. Умножено по по 157, цялото строителство на паркинга би трябвало да излезе под 3 млн. лв. Това означава, че останалата сума до 6,6 млн. лв. ще отиде за едно футболно игрище и за ламарината на залата около него, заяви Бонев. По думите му не е необходимо да се прави спортна площадка на покрива при липсата на пари в Столична община, както и да не се смесват сумите за паркоместа с необходимите средства за спортната площадка. 

Съгласно поръчания от „Пазари Изток“ инвестиционен проект на кота 0 ще има зона за 46 автомобила, електрозарядни станции за електромобили, тоалетни, техническо и складово помещение. На кота +3.60 е планирано да се изгради паркинг за 19 автомобила и зарядни станции за две коли. На кота +6.60 ще има паркинг за 45 автомобила и станции за още две коли. На кота +9.60 трябва да се изгради паркинг за 47 автомобила. Това ниво ще бъде с по-голяма етажна височина и на него е предвидено да се организират и частни събития на открито. На кота +14.30 ще се изгради игрище с възможност за игра на мини футбол, баскетбол, волейбол и тенис, както и фоайе с кафене, съблекални и две зали за тренировки.

Основният автомобилен достъп до бъдещата сграда ще е от бул. „Шипчески проход". Достъпът от ул. „Сирак Скитник“ ще се ползва като второстепенен - предимно за обслужващи дейности, показват плановете на „Пазари Изток“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews