''Паметникът Шипка ще бъда ремонтиран, а не демонтиран, рязан, събарян или преместван''

Тържества по случай 3 март също ще има, категоричен е Чавдар Ангелов

OFFNews 10 януари 2024 в 11:17 2614 4

Чавдар Ангелов

Снимка Стопкадър: Нова ТВ

Чавдар Ангелов

Лъжа е, че паметникът ще бъде демонтиран, рязан, събарян или преместван. Проектът за реставрация е минал всички процедури не предвижда подобни дейности, а има за цел единствено да подобри състоянието на монумента.

Това заяви директорът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов пред Нова ТВ. 

По думите му на 4 март обществото е уведомено на какви етапи е подготовката за ремонта и не е говорено за друго, освен реставрация.  Тържества по случай националния празник 3 март тази година ще има, категоричен е Ангелов, като посочи, че работната среща за тържествата е следващата седмица. 

Той обясни, че проектът е до 3 години, като не се знае кандидатите в обществата поръчка какъв срок ще посочат. "Като говорим за три години, трябва да се има предвид, че ремонтът ще се извършва в три летни сезона. През есенно-зимния сезон няма как да се върши работа на открито", обясни директорът. 

Според него е логично, когато има ремонт, мястото да се превърне в строителна площадка и да се ограничи достъпът - "нещо, което е записано и в закона". 

Ангелов е на мнение, че политически сили се опитват да употребят "символа на държавността", но работата по ремонта няма да обслужат тази цел. 

В края на миналата седмица стана ясно, че стойността на ремонта е 14 млн. лева. "Паметникът е конструктивно здрав, но основният му проблем е проникващата в него влага, най-вече от дъждовете и при топенето на снеговете. Тя прониква във вътрешността на стените на паметника през компрометираните фугиращи смеси", каза тогава Ангелов и добави, че последният ремонт е бил преди 40 години

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

10.01 2024 в 12:33

Днес ИТН и Възраждане добре се подушиха, че и облизаха по повод на общата им жалба до КС срещу промените в Конституцията.

Очевидно алчността на Светослав Трифонов и на Костя Копейкин е безгранична!!!

345

3

Джендо Джедев

10.01 2024 в 12:17

На Копейкин вторият му прякор трябва да е Партенкин

2099

2

Mateevk

10.01 2024 в 11:40

Да, губим си времето - историческото, в разобличаване на все по-безобразните и нагли лъжи на "възрожденци" вместо да се огредаме в какъв свят живеем и какво ни чака в близко бъдеще. Без емоции, без религиозни припадъци в една или друга посока. Оказва се невъзможно, защото дневният ред се диктува от сили, искащи да разрушат държавата ни в угода и интерес на една империя на злото.

11982

1

leomesi

10.01 2024 в 11:29

Хубаво е да бъде ремонтиран, трябва да е в добро състояние.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки