Отварят "Западната порта на Сердика" за 24 май

OFFNews 23 май 2017 в 14:01 3600 0

Археологическият парк "Западна порта на Сердика" ще бъде отворен за посетители утре в 12,30 часа, съобщи Столична община.

"Западна порта на Сердика" - между ул. "Георг Вашингтон", ул. "Княз Борис I", ул. "Пиротска" и бул. "Тодор Александров", е част от историко-археологическия резерват "Антична Сердика – Средновековен Средец". Тя е недвижима културна ценност от национално значение.

Проучването й започва през 1974 г. от екип на Музея за история на София с ръководител Магдалина Станчева. На този етап са разкрити, проучени и експонирани: част от западната крепостна стена; северната кула от портата; части от главна антична улица (декуманус); северозападна ъглова триъгълна кула; античен канал; постройки във вътрешността на укрепения град; фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част и др.

Допълнително, по проекта е извършено конструктивно укрепване на ул. "Георг Вашингтон" с пилотни и анкерни конструкции. То позволява бъдещо археологическо проучване в източна посока. Реализирано е ново благоустрояване и озеленяване на обекта с изграждането на пространства за различни културни събития. Всички дейности са осъществени по проект „Античната история на София – културно-историческото наследство достъпно за всички”. Той се изпълнява по мярка 1 “Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство” на програма BG08 "Културно наследство и съвременни изкуства".

Стойността на обекта е 1 207 000 лв., без включен ДДС, от които 947 000 лв. безвъзмездна финансова помощ по програма BG 08. Работата по проекта бе завършена за 11 месеца.

Утре ще бъдат направени демонстрации на антична екипировка от Сдружение за антични реконструкции "Мос Майорум Улпие Сердице". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови