Отварят поетапно училищата от 4 януари с приоритет 1.-4. клас

Александра Маркарян 10 декември 2020 в 14:40 7471 1

Следващата седмица ще бъде взето решение от 4 януари на какъв географски принцип, респективно на какъв принцип за отделните класове ще бъде взето решение за възстановяването на присъствения учебен процес.

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на онлайн среща с родители и учители, организирана по инициатива на националния омбудсман Диана Ковачева.

Приоритет ще бъде началният етап, тоест 1.-4 клас, посочи министърът и обясни защо.

"В начален етап се създават базови умения, децата се ограмотяват. При дистанционно обучение родителите трябва да стоят вкъщи. Най-трудно е педагогическото взаимодействие в електронна среда с тези деца. Няма как неграмотните родители съответно да подпомагат ограмотяването на децата. По-малко пътуват децата в градския транспорт, което също е фактор от гледна точка на епидемичната ситуация."

По отношение на пети-дванадесети клас приоритетно ще бъде отварянето в по-голяма степен на 7., 12. и 8. клас, особено там, където има интензивно изучаване на чужд език, посочи министърът и напомни за създадения алгоритъм за редуване на присъствено с онлайн обучение с цел разреждане на паралелките.

Министърът бе категоричен, че детските градини трябва да се отворят час по-скоро.

"Имаме основания да твърдим, че децата в ранна детска възраст - предучилищна възраст - не само по-малко боледуват, а и в по-малка степен са преносители на вируса. Има по-малко заразени учители в детските градини като процент от учителите в училищата.

Колкото по-малки са децата, толкова по-неефективно е обучението в електронна среда от разстояние. За децата от предучилищна възраст то е невъзможно, ограничено е до 30 минути, тоест ние на практика нямаме компенсаторно обучение в предучилищна възраст, което прави още по-наложително отварянето на детските градини.

Там отменихме временно принципа на задължително посещаване на предучилищно обучение, тоест родителят може да реши детето да не посещава детска градина, което е невъзможно при децата в училищна възраст."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!