Оранжев код за силен вятър в осем области

OFFNews 11 февруари 2024 в 07:51 2590 0

времето

Снимка БГНЕС

Времето

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за днес в осем области на страната, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Бургас, Велико Търново, Габрово, Кърджали, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. В тези области се очаква поривите на вятъра да достигнат 28 м/сек.

В 18 области на страната е в сила жълт предупредителен код за силен вятър – Благоевград, Варна, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София град, София област, Стара Загора. В тези области се очаква поривите на вятъра да достигнат 22-24 м/сек.

В Благоевград и Смолян има издадено предупреждение и за опасни валежи. Прогнозата на НИМХ е в Благоевградско е да духа силен и бурен южен вятър с пориви до 22-24 м/сек. В южните райони на областта ще има значителни валежи от дъжд с количества до 30 мм. В Смолян вятърът ще е силен и бурен с пориви до 22-24 м/сек. Ще има значителни валежи от дъжд с количества до 30 мм. Единствено за областите Видин и Плевен няма издадени предупреждения.

Днес валежи ще има в Южна България, значителни следобед и през нощта срещу понеделник в Рило-Родопската област. Вечерта ще завали и в Северозападна България, но там валежът ще е слаб. Вятърът от юг ще се усили и ще бъде силен и бурен, слаб до умерен ще остане само в западната половина на Дунавската равнина. Ще се задържи топло за февруари с максимални температури между 14° и 19°, в София - 15-16°.

Предимно облачно ще бъде и по Черноморието, но без валежи. Ще духа силен и бурен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето по южното крайбрежие ще бъде 2-3 бала, а по северното - 3-4 бала.

В планините ще бъде предимно облачно. Главно в Рило-Родопската област ще има валежи от дъжд, над 1800-2000 метра - от сняг. Ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра - около 2°.

През първите дни от новата седмица ще бъде облачно, с валежи от дъжд. На повече места в страната и повече по количество ще са в понеделник, а във вторник ще намалеят по обхват и количество. В понеделник вятърът ще отслабне, ще е до умерен в източната половина от страната; във вторник ще се ориентира от северозапад, ще бъде умерен. Температурите ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайните за периода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!