Опасни течности за чистачки с метанол

OFFNews Последна промяна на 09 януари 2017 в 10:25 6521 4

Опасни течности за чистачки с висока концентрация на метанол се продават масово в хипермаркетите, предупреждават от Съюза на българските автомобилисти.

Проверка показала, че в 80% от случаите продуктите са със завишена концентрация на метанол - между 1/3 и 10 пъти над въведения праг в други европейски държави. В Австрия, Германия, Швейцария, Финландия, Дания и др. съдържанието на метанол е не повече от 3%, посочват от СБА. Това крие риск за здравето на пътниците, тъй като изпарения могат да влязат в купето на автомобила, особено ако работи и вентилаторът на парното. Препоръчва се да се използват продуктите с етанол, които нямат токсичност и са най-безопасни за здравето.

Колкото по-токсичен е продуктът, толкова по-ниска е цената, предупреждават специалистите. Допълнителен проблем е, че никъде върху етикета не се отбелязва какво е количеството на метанола. СБА съветва шофьорите да четат етикета и да следят за знаци, които предупреждават, че течността е отровна и лесно запалима. Единият е пиктограма с пламък, която означава „силно запалими течност и пари“, което може да увреди очите. На етикета задължително трябва да има втора пиктограма с череп и кости, която предупреждава, че метанолът е токсичен при поглъщане (30-50 мл водят до смъртоносно натравяне).

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11257

4

mendi

09.01 2017 в 10:55

Е тя тази течност не е за пиене, както и антифриза!
От какво ще се натровиш, освен ако не си правиш инхалация със метилена? Вярно в купето влиза минимално количество изпарено вещество но количеството което се вдишва и абсорбира е много по малко от метила който поемаме с домашната (пък и някой купени) пърцуци.

73928

3

El Commandante

09.01 2017 в 10:38

На глупаците им обясняват как мое да се натровиш и без да надигаш шишето, те си рупат..

11714

1

OTBPAT

09.01 2017 в 10:28

А препаратите за вана? :)