Омбудсманът: Без глоба за липса на електронна винетка, докато системата заработи

OFFNews Последна промяна на 09 януари 2019 в 10:51 2721 0

Да се удължи гратисният период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки, поиска омбудсманът Мая Манолова. 

Тя изпрати препоръка за това до МРРБ и АПИ. По официална информация 15 януари е датата, до която водачите няма да бъдат санкционирани. Според Манолова обаче срокът е „несправедливо и некоректно определен“. Той трябва да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи така, че гражданите да не биват глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания не по тяхна вина.

Омбудсманът отбелязва пет основни проблема, които се дължат на лоша администрация, която „се оказа неподготвена и за огромно съжаление не реагира своевременно и адекватно на случващото се“. 

Липса на пунктове за продажба на е-винетки на ГКПП, софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, изтеглени повече средства при банкови преводи при плащането им, липса на потвърждение при конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка и нерегламентиран достъп до системата са слабостите, посочени в препоръката на Манолова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !