Официално: Водата на Хасково е годна за пиене и готвене

OFFNews 19 май 2020 в 15:10 2194 0

Водата във ВиК мрежата на Хасково вече е годна за пиене и готвене. В норма са показателите "естествен уран" и "алфа активност", обявиха на пресконференция областният управител д-р Стефка Здравкова, кметът на общината Станислав Дечев, директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова и главният инженер на ВиК-Хасково инж. Лозко Лозев, цитирани от БТА.

Уранът във водата на Хасково е проблем от десетилетия, но властите го установиха доста по-скоро и забраната за консумацията ѝ съществува от три години. Сега тази забрана пада, а заповедта на РЗИ за това вече е връчена.

През пролетта на 2017 г. употребата на водата за питейни нужди бе преустановена заради завишените норми на двата показателя, а някои вододайни кладенци бяха затворени. Като аварийни алтернативни водоизточници бяха построени 8 нови кладенеца и два напоителни водопровода, а правителството отпусна 2 млн. лева. След проверка на Районната прокуратура в Хасково тогава стана ясно, че по-високото съдържание на уран е било открито във водата и през октомври 2016 г. от експерти на Басейнова дирекция. Това обаче така и не е било оповестено публично.

От 4 февруари тази година досега бяха предприети три изпитвания на водата в 9 пункта при краен потребител, съобщи директорът на РЗИ Соня Димитрова.

Най-високата отчетена стойност на естествен уран е била 0,024 милиграма на литър при 0,03 допустима норма. Извършено е било и радионуклеидно изследване, което също е установило, че алфа-активността е под контролните нива, добави тя. 

От думите ѝ стана ясно, че мониторингът на водата на областния център ще продължи с взимането и изследването на проби всеки месец за период от 3 месеца.

Кметът на Хасково Станислав Дечев призна, че е имало известно забавяне на проекта за алтернативното водоподаване. За този период, в който детски, учебни, социални и здравни заведения бяха снабдяване с бутилирана трапезна вода, общината е похарчила за доставките  706 000 лева.

От думите му стана ясно, че в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се извършва предпроектно проучване с цел стартиране на интегриран проект за воден цикъл, при който да бъде подменена основно водопроводната мрежа на града. Очакванията на кмета са той да започне до 3 години.

Относно искането на ВиК - Хасково за промяна на цената на водата, заради одобрения бизнес план на дружеството главният инженер инж. Лозко Лозев коментира, че не може да се посочи на този етап конкретна ставка на увеличението на цената, тъй като първо КЕВР ще трябва да излезе със свое становище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !