Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Облекчават изискванията за кандидатстване на чужденци в български университети

Александра Маркарян 14 март 2022 в 11:56 1263 0

Снимка Pixels.com

Облекчаване на административните изисквания за кандидатстване на чужденци от трети страни в български университети предвиждат промени в наредба, внесени за обсъждане от министъра на образованието акад. Николай Денков.

С приемането им ще отпадне изискването за представяне на медицинско свидетелство, издадено в едномесечен срок преди датата на кандидатстването и заверено от съответните органи на страната, от която идва кандидатът. Вместо копие от документа за завършено средно образование ще може да се подаде съответно удостоверение за признаване на придобитото в чужбата държава средно образование. МОН ще издава удостоверение за приемане, което ще служи за записване в съответното висше училище.

За кандидатстващите за обучение в магистърска степен се добавя изискването висшите училища изпращат и заверено извлечение или копие от решението за признаване на висше образование, придобито в чуждестранни висши училища.

Запазва се изискването за подаването на следните документи:

- формуляр/молба с кратки биографични данни и списък с желаните висши училища и специалности;

- копие от документа за завършено средно образование и от приложението с оценките (с промените към това се добавя "или съответно удостоверение за признаване на средно образование, придобито в училище на чужда държава");

- документ, издаден от компетентен орган, с който се удостоверява правото на кандидата да продължи обучението си във висшите училища на страната, в която е придобито средното образование;

- академична справка - за студенти, кандидатстващи за частичен срок на обучение;

- копие от документа за завършено висше образование със степен, съответстваща на образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" - за кандидатите за обучение в магистърска степен;

- документ за владеене на български език, издаден от висше училище в Република България - за кандидатите, които ще се обучават на български език и няма да преминават езикова и специализирана подготовка;

- копие от документите за гражданство - за кандидатите с двойно гражданство, едното от които е българско;

- две снимки.

Документите трябва да бъдат легализирани, преведени и заверени в съответствие с разпоредбите на международните договори на Република България с държавата, в която са издадени, а при отсъствие на такива - по общия ред за легализациите, преводите и заверките на документи и други книжа.

Направените предложения за изменения и допълнения са с цел да се прецизират текстове на наредбата, като се приведат в съответствие с настъпили междувременно изменения в други нормативни актове - посочва в мотивите си до Министерския съвет вносителят акад. Николай Денков. Според министъра те ще улеснят и подобрят прилагането ù. Правят се, за да се внесе яснота и да се допълнят текстове, които в практиката се тълкуват нееднозначно.

Сега наредбата съдържа административни изисквания, които създават затруднения и пречки, съпътстващи процеса на кандидатстване - признава министърът.

Очакваният резултат от прилагането на акта е създаване на нормативни предпоставки за оптимизиране на изискваните документи, които следва да бъдат представени от висшите училища в Министерството на образованието и науката с цел издаване на удостоверение за виза - вид "D" на кандидатите, пише още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови