Обявиха конкурс за 276 директори на училища, сред тях са и някои от най-добрите

Мая Младенова 11 януари 2024 в 15:42 17638 0

Класна стая

Снимка БГНЕС

Класна стая

Конкурси за директори на 276 общински училища в страната бяха обявени днес.

До 12 февруари 2024 г. кандидатите могат да подават документи в регионалните управления на образованието или по електронен път на посочен от конкретното РУО адрес.

Освен заявления, кандидатите трябва да предоставят и концепция за развитие на съответното училище във формат PDF, в криптиран вид чрез един от следните формати: ".7z", ".zip" или ".rar", съобщава МОН.

В София конкурси са обявени в 26 училища (пълен списък), сред които Първа английска гимназия, Втора английска гимназия, 91-ва Немска езикова гимназия, 18-о училище "Уилям Гладстон", 36-о училище "Максим Горки" и др.

В Пловдив нови директори ще има 18 училища. 

Във Варна конкурси има за седем учебни заведения, сред които е Математическата гимназия "Д-р Петър Берон".

Конкурсите ще протичат в два етапа – писмен изпит плюс събеседване. Получилите минимум 30 точки на теста ще бъдат допускани до втората част. Тестът за писмената част и казусите за събеседването ще бъдат изготвени от МОН.

Кандидатите ще трябва да представят и да защитят концепцията, както и да отговарят на допълнителни въпроси от членовете на комисията по провеждане на конкурса. 

При провеждане на етапите се осигуряват аудио-видеонаблюдение и аудио-видеозапис.

В комисията за провеждане на конкурса за заемане на длъжността „директор“ на общинско училище ще се включат трима представители на съответното регионално управление на образованието, представител на общинската администрация, определен от кмета на общината, както и представител на обществения съвет в училището, за което е обявен конкурс.

„Ще се търсят директори визионери и лидери, а не само администратори“, подчерта министърът на образованието Галин Цоков в интервю за БНТ. По думите му писменият тест за кандидатите за директори е променен така че да измерва на само знанията им за нормативните документи, но и техните компетентности –възможностите за развитие на екипи и справяне с кризисни ситуации. В устния изпит са включени казуси, които са свързани с характеристика на съответното училище. Предвижда се процедурите да бъдат аудио и видео записвани.

Детайли за процедурата - тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!