Обявяват свободните места за трето класиране в гимназиите

OFFNews 09 юли 2015 в 15:11 3768 0

Свободните места в гимназиите за трето класиране ще бъдат обявени днес до края на деня, напомниха от Министерството на образованието и науката.

Днес всички училища трябва да отчетат колко седмокласници са се записали, колко и в кои паралелки са останали свободни места. Те ще бъдат обявени на сайтовете на Регионалните инспекторати в страната, както и в училищата-гнезда.

Заявления за участие в трето класиране ще се приемат от 10 до 14 юли, без събота и неделя, в училищата-гнезда.

В заявленията се вписват само паралелки, за които има обявени свободни места.

Участието в третото класиране крие рискове, защото децата губят право да се запишат там, където са били приети досега - на първо и на второ класиране, и се състезават за останалите свободни места с другите седмокласници, решили да рискуват.

При подаването на заявлението за участие в третото класиране се представят оригинал и копие на удостоверението на завършен VII клас, служебната бележка за оценките от успешно положените приемни изпити и медицинско свидетелство за здравословно състояние (за прием в професионални паралелки и профилите „Изкуства“ и „Спорт“).

Заявление може да се получи от училището-гнездо или да се изтегли от сайта на РИО - София-град.

До 16.07.2015 г. се обявяват списъците с учениците, приети на трети етап на класиране.

Записването на приетите на третия етап на класиране ученици е в периода от 17.07.2015 г. до 20.07.2015 г. включително, без събота и неделя.

След отчитане на записалите се ученици и незаетите места след трети етап на класиране, паралелките, които са под минималния брой – 18 ученици, се закриват. Учениците от закритите паралелки се пренасочват по последващите им желания от заявлението.

В срок до 28.07.2015 г. директорите на всички училища с прием след завършен VII клас създават организация за попълване на незаетите места след трети етап на класиране.

До 31.07.2015 г. се утвърждава осъществения план-прием със заповед на началника на РИО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови