Обезопасяването на село Хитрино може да отнеме 10 дни

OFFNews 11 декември 2016 в 20:25 5814 0

Обезопасяването на село Хитрино може да отнеме 10 дни

Обезопасяването на района да приключи до 10 дни, защото източването на цистерните става бавно. 

Тази сутрин започна акцията по обезопасяване на вагоните, останали в селото. Една от опасните цистерни вече е източена, предстои да бъдат разтоварени и другите 11 цистерни. Влизането в Хитрино е забранено. Източването на една цистерна отнема три часа и вероятно това ще удължи първоначалния срок от 48 часа.

Кризисният щаб съобщи, че сутринта ситуацията е била много опасна, след като е установено, че от две цистерни изтича газ.

Има известно усложняване на обстановката, изтичане на газ от 2 цистерни. И това налага да обмисляме решенията по-внимателно, да предотвратим всякакви рискове, дори с цената на по-дълго време, в което ще се работи. И да се обърнем също и към гражданите - и тези, които са евакуирани. Най-важното в момента е да се справим без рискове със ситуацията. Да бъдат търпеливи, и да не правят опити да стигнат до опасните зони, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Достъпът до село Хитрино остава само с полицейски ескорт. За това нещо ще бъда създадена организация. Ще има 4 пункта, откъдето хората ще бъдат извозвани до домовете им, за да се погрижат за животните си.

До утре предиобед общината трябва да е готова със сметката за това какво ще коства на Хитрино да се върне към нормалния живот. Премиерът в оставка Бойко Борисов обеща, че средствата ще бъдат преведени.

Междувременно днес стана ясно, че е открита осма жертва на инцидента - тялото на 18-годишно момче от близкото село Тимарево беше открито от отломките на гарата.

Жители на селото се събраха по-рано днес с надеждата, че властите ще им осигурят коридор, за да стигнат до домовете си, за да нахранят животните, да си вземат документи, лекарства и други вещи от първа необходимост. 

Хората разбират колко важни са мерките за сигурност, но, когато разбраха, че коридор за достъп до селото няма да има, търпението им се изчерпа, съобщава Нова. В крайна сметка, в късния следобед, някои от жителите бяха извозени до къщите си с коли на властите.

Пострадалите от взрива в Хитрино са разпределени във Варна и Шумен. В морския град се намира стрелочникът, който е бил на смяна в момента на дерайлирането и последвалия взрив. Той е с тежки изгаряния, но е стабилизиран. В реанимацията има още четирима ранени. Продължава борбата на лекарите за подобряване на състоянието на двете жени, които бяха докарани с много тежки изгаряния. Те също са стабилизирани, съобщава bTV. От болницата в Шумен са освободени двама от пострадалите и за лечение там остават 8 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!