Държавата отпуска пари за нови къщи в Хитрино

OFFNews 11 декември 2016 в 17:59 7375 3

Държавата отпуска пари за нови къщи в Хитрино

Снимка МВР

Държавата ще отпусне средства за пострадалите семейства след трагедията в Хитрино, които останаха без домове. Утре за 11:30 часа е насрочена среща с финансовия министър, за да се обсъди колко средства ще бъдат отпуснати на пострадалите семейства.

Премиерът в оставка Бойко Борисов призова общината в Хитрино да успокои хората, че пари за нови къщи ще има.

Да не се съмняват, че някой може да ги подведе в един преходен период. Освен това от Строителната камера и много други хора предлагат. Никой няма да бъде оставен, каза Борисов.

Една от опасните цистерни вече е източена, предстои да бъдат разтоварени и другите 11 цистерни. Пожарникари рискуват живота си, за да овладеят ситуацията. Влизането в Хитрино е забранено. Ситуацията сутринта беше много опасна, след като беше установено, че от две от цистерните изтича газ, съобщава БНТ.

Процесът върви възможно най- безопасно с всички мерки, норми, които трябва да се спазват. Първата цистерна я претоварихме 20 тона, продължават следващите. Чакаме от Румъния два големи крана, защото тези нашите са до 60 тона, техните са до 125, така че тези цистерни, които се изпразват една по една да ги махаме от района, каза пред журналисти Борисов.

По-рано днес от пресцентъра на МВР съобщиха, че тази сутрин е проведена рискова операция за преустановяването на излив на газ. Извършен е щателен оглед по къщите, стените на които са били залети с пяна от пожарникарите, за да не бъдат допуснати нови инциденти.  

Предприети са мерки за оценяване на щетите, експерти вече влизат и правят огледи на най-пострадалите имоти. Първите суми от по 325 лева ще бъдат приведени на общината и ще се дадат на хората. Създадена е организация, МВР да окаже съдействие за бързото установяване на самоличността на жителите, които са без лични документи.

Предприети са стъпки, включително и с помощта и инициативата на Строителната камара, за да се осигурят средства за построяването на разрушените домове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

3

XR4

11.12 2016 в 22:51

Защото "фирмата-офшорка" най-вероятно е на "наше момче"...