Раздор в коалицията за закона за НСО, ДПС и АБВ подпряха ГЕРБ

Реформаторите смятат, че законът противоречи на разпоредби от Конституцията

Юлиан Христов 20 май 2015 в 16:25 4217 3

Раздор в коалицията заради за закона за НСО, ДПС и АБВ подпряха ГЕРБ

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, АБВ, БДЦ и един реформатор, законът за Националната служба за охрана (НСО) беше приет на първо четене, като събра 106 от гласовете на депутатите. 

Очаквано, законът за държавните гардове внесе раздор между партиите в управляващия коалиционен формат. След като заявиха, че няма да подкрепят закона, четирима от депутатите от Реформаторския блок гласуваха "против", двама се въздържаха, а един подкрепи закона на ГЕРБ. От групата на Патриотичния фронт трима гласуваха против закона, а 11 се въздържаха. Цялата група на БСП гласува също "въздържал се" и само един независим депутат от общо трима гласували отказа да подкрепи закона.

Това, което раздели депутатите, беше дали изобщо има необходимост от подобен закон и служба за охрана. 

Тезата на вносителите от ГЕРБ е, че досега службата е работила 25 години без закон. Председателят на Парламентарната група Цветан Цветанов изложи и допълнителен аргумент - предстоящото председателство на ЕС.

"Бяхме свидетели на малко по-политически дебат, искам тази тема да отпадне, като политическа дискусия. НСО има своето място и винаги трябва да изхождаме от това, че страната ни ще председателства Европейския съвет, за да можем да гарантираме сигурността на всички заседания”, заяви той по време на дебатите.

Той припомни, че подобен законопроект е гласуван от предишния парламент на първо четене и на практика сега е внесен закон, в който са взети всички препоръки между първо и второ четене в 42 Народно събрание. 

ГЕРБ и ДПС се обединиха около една теза за това, че почти всички партии в настоящия парламент, с някои изключения, в годините са се възползвали от услугите на НСО и ако са искали да направят промени в работата на службата или да я закрият, са можели да го направят. 

Четин Казак от ДПС защити законопроекта на ГЕРБ с аргумента, че като премиер Иван Костов и Петър Стоянов, като президент, са се ползвали от привилегиите на НСО и никой не поставил за момент въпроса, че охраната им се осигурява от "ретроградна комунистическа служба". "Защо не го направихте тогава, г-н Кънев, от вашата партия, която управляваше, когато имахте цялата власт 4 години?", попита от парламентарната трибуна Казак.

В подкрепа на изказването му Цветанов обясни, че не трябва да се изпада в дребнотемия и да се спори дали трябва или не трябва да съществува НСО. "Всички са участвали и са се възползвали от това, което го има днес като НСО. И тя действа и сега като такава означава, че тя е изпълнила своите функционални задължения и никой не е дал предложения в обратна насока. Нека се отнасяме сериозно и не влизаме в дбремнотемие", обясни той.

Изявленията бяха провокирани от мнението на лидера на ДСБ Радан Кънев, който направи паралел между службата по време на управлението на Тодор Живков и днес. Той обясни, че Реформаторите биха подкрепили подобен закон, ако той променя "традициите на охрана, заложени в комунистическия режим". Според него въпросът е в това трябва ли да бъде запазен режим на привилегии за държавната власт. "Важно ли е това ние да бъдем обслужвани по особен начин и ред като особена категория държавни служители?", попита той и допълни, че се прави опит да бъде узаконен произвол от късния комунизъм.

Кънев обясни, че от Блока ще гласуват по съвест. Неговият съпартиец и бивш шеф на НРС Атанас Атанасов смята, че законът би бил противоконституционен. Той се позова на текстове от Конституцията, в които е записано, че правителството отговаря за опазване на обществения ред и сигурността в страната като ръководи всички звена и структури. "Залепянето на тази служба към президента създава проблем", обясни той. Атанасов обясни, че, за да бъде НСО на подчинение на президента, Службата трябва да бъде част от Въоръжените сили на страната. В същото време тя е натоварена с полицейски правомощия.

"Част от Въоръжените сили ще действат на територията на страната като полиция", обясни той. Атанасов смята, че НСО трябва да бъде част от съществуващия антитерористичен център, който отговаря за сигурността на властта.

Той смята за проблематични и текстовете, които се отнасят до събирането на информация за охраняваните лица. "Имаше скандали в тази връзка и подобна информация изплуваше в жълтите медии, а вие сега искате контролът на тази информация да я дадете на шефа на службата", обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт беше още по-краен. Според него досега Службата е работила противозаконно, а в момента се прави опит за узаконяване на дейността ѝ. Основната критика на Патриотите е в неясния начин на формиране на бюджета на НСО и на броя на служителите в нея. Друг спорен момент според него е нарушаването на граждански права, като не се дава възможност на охраняваното лице да откаже услугите на НСО, възможността за изискване на информация от институции, физически и юридически лица. 

В закона е записано, че, ако служители на НСО нямат възможност да дадат писмени или устни разпореждания за изпълнения от граждани, те могат да използват и "други действия". "Това ознава, че след като не мога да бъда предупреден, спрямо мен ще бъде упражнена форма на принуда. Например президентът се движи с кортежа срещу мен, и аз ще бъда изблъскан от джипа на НСО. Извинявайте, това не ми харесва", каза Симеонов.  

Той застъпи и позицията на Реформаторите за разширяване на правомощията на НСО с допълнителни полицейски функции. "От тези 1200 човека аз познавам хора, които, освен че нямат задръжки по отношение на човешкото си поведение, но нямат и елементарно възпитание", коментира патриотът.

Той смята, че функциите на службата трябва да бъдат поети МВР. 

Неговият колега Красимир Каракачанов обясни, че не може НСО да има по-висок бюджет от този на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Той подкрепи тезата на Радан Кънев, че дейността на НСО трябва да бъде регламентирана в антитерористично законодателство. 

От БСП заявиха, че ще гласуват "въздържал се". Атанас Мерджанов каза, че от '90-те години до днес всички управляващи имат вина за това, в което се е превърнала службата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!