Новите винетки влизат в сила от днес, вижте цените

OFFNews 01 януари 2018 в 06:39 89860 1

Новите винетки влизат в сила от днес, вижте цените

От 1 януари 2018 г. влизат в сила новите винетни стикери.

Новост тази година е, че годишните винетки важат за срок от година, който тече от датата на купуването им, а не за календарна година, както беше досега. Цената ѝ от 97 лв. се запазва. 

Друга новост е въвеждането на тримесечни винетни стикери за леките автомобили. Цената им е 54 лева и тя е определена от Института за икономически изследвания към БАН.

Месечната винетка ще струва 30 лева, а седмичната - 15 лева.

С промени в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата правителството предложи еднодневният винетен стикер за тежкотоварни камиони над 3.5 тона да поскъпне. Той става 23 лв. или 12 евро. 

Промяната е аргументирана с редакции в евродиректива 1999/62/ЕО за таксите за тежкотоварни автомобили, съгласно които дневната такса е еднаква за всички категории превозни средства и възлиза на 12 евро.

От регионалното министерство изчисляват увеличаване на приходите с близо 2.8 млн. лв. Анализът показва, че средно годишно над 1 300 000 шофьори на автомобили над 3.5 тона купуват дневни винетни стикери. Очаква се също около 37 хил. леки автомобили, или близо 7% от водачите, да си купуват тримесечни винетки. Повече приходи означава и подобряване на инфраструктурата, мотивират се вносителите на промените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки