Новите сирени предупреждават само 35% от населението при пожар

OFFNews 15 октомври 2014 в 14:04 2823 0

Снимка Архив

Изграждащата се нова Система за ранно предупреждение на органите на изпълнителната власт и населението може да информира едва 35% от населението при възникване на горски пожари. За оповестяване на останалите 65% се разчита на старата сиренна система, която е с изчерпан експлоатационен капацитет и не би трябвало вече да се използва.

Това сочат резултатите от одит на Сметната палата на дейността на държавните органи по превенция и реакция при възникването на горски пожари. Той е част от международен одит, в който участват и Украйна и Русия, като координатор на проекта е руската Сметната палата. 

Проверката показва също, че само на 7% от горските територии в страната са изградени автоматични системи за откриване и оповестяване при възникване на горски пожари.

Опитите за ранното откриване на пожарите са безрезултатни не само заради липсата на единна политика за приноса на автоматичните наземни системи на регионално ниво, но и заради ограничените възможности за осигуряване на подходящи сателитни изображения. Ниската разделителна способност на кадрите, с които работи Центърът за аерокосмически наблюдения, периодичността на приемането им и зависимостта им от метеорологичните условия, не позволява те да бъдат използвани за ранно откриване на горски пожари.

Липсват и горско-стопански планове за приблизително 60% от горските територии, които са собственост на частни физически и юридически лица. Това поражда рискове за ефективната защита на българските гори от пожари. 

Често променящите се нормативни правила също създават пречки, категорични са от Палатата. Липсва и Стратегически план за развитие на горския сектор за периода 2012-2015 г. заради промяна в концепцията за управление и контрол на горския сектор в България през 2011 г.

След извършената проверка са дадени 18 препоръки на министрите на вътрешните работи и на земеделието.

От Палатата са направили и национално представително проучване относно госките пожари. Резултатите показват, че гражданите имат най-големи очаквания за превенцията и реакцията при горски пожари от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

За превенция на първо място хората разчитат на кмета, като ролята на местната власт е надценена, смятат специалистите. За адекватна реакция при възникване на горски пожари пък най-големите очаквания са към Единния европейски номер за спешни повиквания 112.

Резултатите от същия одит показват, че към края миналата година са регистрирани 136 доброволни формирования в 133 общини с 1920 доброволци. Те не разполагат със собствена техника за оперативно включване в дейностите по защита на населението. Осигуряването на доброволците с лични предпазни средства не е достатъчно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!