Виновникът за големия пожар в Рила през 2012 г. наказан само с пробация

OFFNews 19 септември 2014 в 14:20 3640 0

Снимка Архив

Пожарът в Рила от 2012 г.

33-годишният Стоян Самоковлийски от село Пастра, който предизвика големия пожар под язовир Калин в Рила през лятото на 2012 г., е наказан само с пробация от Районния съд в Дупница, съобщава "Ден Нюз".

Пожарът в Рила пламна на 20 август 2012 г. Тогава огнената стихия унищожи 269 декара гори, собственост на община Кочериново, Държавно горско стопанство - Дупница и Рилския манастир. Щетите бяха за 60 925 лева.

Тогава Самоковлийски призна вината си и поиска делото да бъде гледано по съкратена процедура.

Първоначално обвинението срещу него гласеше, че пожарът е възникнал, след като той и неговият познат Красимир Димитров запалили огън, за да унищожат боклуци и сухи треви, събрани при почистването на частен имот, за което били наети. След това обаче делото беше върнато в прокуратурата, а във втория обвинителен акт бе посочено, че причината за пожара е хвърлена неизгасена цигара от Самоковлийски.

По процеса, започнал през 2013 г., частни обвинители и ищци бяха община Кочериново, ДГС-Дупница и Рилският манастир, чиито земи бяха засегнати.

С решението си съдът задължи Самоковлийски да се регистрира по настоящ адрес и в продължение на 1 година и 6 месеца да се среща с пробационен служител. Той трябва да плати и разноските по делото.

Присъдата срещу Самоковлийски може да бъде обжалвана пред Окръжният съд в Кюстендил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!