Три години уседналост за прием в първи клас в София

Нови райони към училищата формира Столична община, 16 точки за кака или батко в същото училище

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2018 в 07:48 16442 4

Снимка Архив

Поне три години на един и същ постоянен или настоящ адрес в София в прилежащия район на училището почти сигурно ще гарантира прием на детето в първи клас. Това ще е водещият критерий за записване на първолаци. 

С новата система за прием в първи клас се създава по добра възможност за контрол върху процесите на кандидатстване, класиране и прием на учениците в общинските училища, пише в доклада до СОС, внесен от зам.-кмета по образование Тодор Чобанов. 

Тригодишната уседналост поставя детето в първа група. Във втора група влизат хлапетата с адрес в района на училището от поне 1 година, в трета попадат новодошлите в квартала - със сменен адрес през последната година. Последната четвърта група ще включва деца от други райони. 

Когато броят на децата в определена група по водещия критерий надхвърля местата за 1-и клас, влизат в сила 4 допълнителни критерии. Най-много точки - 16, носят батко или кака в същото училище. Кръгли сираци ще получават допълнителни 7 точки, деца с над 50% трайни увреждания - 5 точки, а тези, които са завършили подготвителна група в същото училище - по 3 точки.

Близнаците пък ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет.

Изключения ще се правят само за школата, в които има паралелки за изучаване на хореография, изобразително изкуство и музика. 

Изготвянето на новите правила за прием в първи клас се наложи, след като Комисията за защита от дискриминация определи някои
от досегашните допълнителни критерии като дискриминационни. 

Прилежащите райони към всяко училище са определени така, че да не се стига до куриози "живея срещу училището, но попадам в района на друго". Те няма да съвпадат с административните райони. 

Предложението за новата система за първи клас подлежи на писмени консултации до 5 февруари. Становища, мнения и коментари могат да бъдат изпращани: на хартиен носител до Московска 33, партер – фронтофис, на вниманието на доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община и по електронен път: e.ilieva@sofia.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

4

Мариела Томова

09.02 2018 в 20:15

Модерно стана да говорим в милата ни родина за дискриминация. Но бих искала да запитам уважаемите КЗД,ВАП,МОН и не на последно място СО дали някой се замисли за правото на младия български учител, раздаващ се денонощно за благото на българските деца, да заведе собственото си дете на училище. Защото доколкото на всички е известно неговият работен ден започва в 7:00-7:30. И още, къде в системата от критерии се загуби човешкото право на осиновените деца да получат нещичко от държавата? Нима това не са нови дискриминационни механизми!?

21920

3

Стефан

23.01 2018 в 11:00

И как именно им се помага, щом си против децата да могат да учат просто в кварталното си училище?

3000

2

Ивайло

23.01 2018 в 10:21

Кой ти ограничава достъпа пък на теб до нещо? Просто ще си запишеш детето според правилата и готово. Според мен е справедливо , да си с предимство в собственият си квартал.