Quantcast

Нивото на Дунав рязко се покачи

OFFNews Последна промяна на 17 май 2014 в 10:14 4266 2

Нивото на река Дунав при Видин продължава рязко да се покачва, съобщиха хидрометеоролози, цитирани от БГНЕС.

Тази сутрин е измерено покачване на нивото на водата при Видин от 133 см, това са данните от 20 ч. до 8 ч. тази сутрин. Хидровъзелът при "Железни врата" е изпуснал 2 метра и 10 см вода. Опасността от преливане на река Дунав остава голяма. Засега обаче няма опасност за града. При критично ниво на Дунав от 836 см при Видин се залива товарното пристанище, а при ниво от 728 см се залива жп линията.

Хидрометеоролозите алармираха, че в Австрия за пореден ден е обявен червен код заради гръмотевични бури и обилни валежи от дъжд, така че нивото на Дунав там също се покачва. Това означава, че се очаква още да се вдигне нивото на Дунав при Видин, тъй като количеството вода, изсипало се в Дунав в Австрия и в Сърбия, ще достигне и до нас.

От НИМХ съобщиха за БГНЕС, че за изминалата нощ у нас няма паднали сериозни валежи.

В Сърбия и днес е обявен жълт код за интензивни валежи от дъжд, предимно в източната част на страната. През цялата изминала нощ продължиха спасителните операции в страната. Проливните дъждове предизвикаха огромни наводнения. Над 150 000 домакинства са без ток. Жертвите от природното бедствие вече са 7.

Най-драматично е положението в Шабац, Обреновац, Сремска Митровица, Свилаянц, Лозница и Крупня. До 5 часа тази сутрин бяха евакуирани 4000 души. Още няколко хиляди чакат за евакуация. Една част от тях са по покривите на къщите си. Има огромен недостиг от лодки, храна и вода. Вътрешното министерство в Белград призова всички онези, които имат лодки да ги предадат в най-близкия щаб за извънредни ситуации.

Българските спасителни екипи късно снощи пристигнаха в Ягодина и веднага се включиха в спасителните операции. "В нашия състав има 28 души. Имаме спасителни лодки. В Сърбия оставаме поне 48 часа и ще дадем всички от себе си да помогнем на пострадалите", каза началникът на специалните части Димитър Бришимов пред местните медии. В българската група за помощ са включени 8 пожарни автомобила, мотопомпи и 2 лодки.

До момента на територията на Сърбия 936 различни обекти са пострадали сериозно от наводненията, а други 1388 са застрашени от бедствието. Общият брой на евакуираните е над 10 000 души.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.05 2014 в 14:21

и ГЕРБ сигурно са виновни

17.05 2014 в 16:24

Европата ще да е виновна.