Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

30 жертви на потопа в Сърбия и Босна и Херцеговина (обновена)

OFFNews 17 май 2014 в 08:53 5976 2

Наводненията от последните дни в Сърбия и Босна и Херцеговина са отнели живота на най-малко тридесет души, предаде РИА Новости.

Повече от 15 хиляди души в Сърбия са били евакуирани, а в Босна и Херцеговина без електричество са останали над 150 хиляди.

В Сърбия е обявено извънредно положение. До момента са евакуирани близо 6200 души, а стотици хиляди са в капан.

Обреновац трябва да бъде евакуиран напълно, заяви премиерът Александър Вучич. Целият град е под вода. Няколко души са с опасност за живота. До момента са евакуирани 2500 души. На мястото са 60 руски спасители, сили на жандармерията, армията и спешна помощ.

Тежка е ситуацията в цялата Сърбия, както и в Босна и Херцеговина, където наводненията взеха жертви.

Наводненията в Босна са най-разрушителните от 120 години насам.

Там късно снощи мъж се е удавил в западния град Сански мост, а други двама се водят за безследно изчезнали. По-рано през деня двама души са загинали заради свлачища в градовете Белина и Власеница. Болен човек е починал в Маглай, преди спасителите да стигнат до дома му. Придвижването в града става само с лодки и вертолети. Обявено е извънредно положение.

Първи руски самолет спасителни екипи на борда и хуманитарна помощ се приземи днес в Ниш. Очакват се и екип от спасители от Словения. 90% от град Обреновац е потънал във вода, която на някои места достига до пет метра височина и се повишава.

В Сърбия 150 000 домакинства са без ток, а много пострадали хора очакват да бъдат спасени и евакуирани от спасителните екипи. Има села, които са напълно откъснати и заради лошото време до тях не летят даже хеликоптери.

Спасителните операции обаче са буквално битки за човешки животи, заяви сръбският министър без портфейл, отговарящ за извънредните ситуации Велимир Илич. Той подчерта, че лошото положение се дължи не на пропуските в системите за защита от наводнения, а на ненормално високите нива на водата, които не могат да бъдат контролирани.

Наводненията причиниха взрив в топлоелектрическа централа в Лазаревац. За щастие няма загинали. 

Европейската комисия задейства механизма за гражданска защита в подкрепа на Западната ни съседка. На помощ са се притекли Германия, Австрия, Словения и България.

28 наши огнеборци ще помагат за преодоляване на последиците от наводненията. Групата разполага с 8 пожарни автомобила, мотопомпи и лодки.

По първоначален план тя ще помага в бедстващите райони в рамките на седмица. Водач на пожарникарите и спасителите е началникът на пловдивската спасителна група главен инспектор Димитър Бришимов.

България е сред първите страни, които са предложили помощ на Сърбия за справяне с тежката ситуация в страната след наводненията.

От кабинета на комисар Кристалина Георгиева съобщиха, че сръбските власти са поискали съдействие чрез европейския механизъм за гражданска защита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!