Нямаме оправдание. Не можем да прехвърляме върху децата тежестта от епидемията

Целта на номинацията на проф. Герджиков не е да обедини партиите, нито да върне ГЕРБ в управлението. Целта е да имаме обществен консенсус за това как да се развиваме като общество - казва Красимир Вълчев

Александра Маркарян 03 октомври 2021 в 21:07 5408 1

Тази учебна година нямаме оправдание, наистина нямаме оправдание, не можем да прехвърляме върху децата тежестта на епидемията. Това заяви бившият министър на образованието Красимир Вълчев пред БНТ днес.

Той категорично одобрява присъственото начало на учебната година, защото от онлайн обучението образованието страда.

"Факт е, че образованието пострада - коментира той миналогодишното затваряне заради пандемията от COVID-19. - Мотивацията на децата за учене пострада. (...) Факт е, че страдаше по време на дистанционното и електронно обучение не само мотивацията за учене, но и физическата активност, психически проблеми се натрупаха. Всичко това оформи един консенсус, че трябва да се стремим към максимум присъствено обучение.

Основната причина, поради която бяха затваряни училищата през изминалата учебна година е, че нямаше ваксини или нямаше достатъчно ваксини. Накрая на учебната година, когато имаше достатъчно ваксини, ситуацията беше по-добра. Тази учебна година нямаме оправдание, наистина нямаме оправдание, не можем да прехвърляме върху децата тежестта на епидемията."

По повод подкрепата за номинацията на проф. Анастас Герджиков за президент - неговата лична и тази на ГЕРБ - Вълчев обясни мотивацията си и разграничи кандидатурата евентуалното й възприятие като партийна:

"Целта не да обедини партиите. Не е целта да върне ГЕРБ в управлението. Целта е да имаме относителен обществен консенсус, постигнат на базата на разговори по най-важните теми - как искаме да се развиваме, в какво общество искаме да живеем, кое ще ни бъде приоритетът. Образованието примерно. Дълбоко убеден съм, че образованието и науката могат да ни направят добро и проспериращо общество. Другото е да възпитаме децата като добри хора. Той е споделял тази мисия с мен. Може би и на това се дължи моята силна убеденост, че той трябва да бъде кандидатът, който трябва да бъде подкрепен".

Оценката му за проф. Анастас Герджиков - настоящ ректор на Софийския университет и бивш зам.-министър на образованието - е, че той е "безспорен ерудит и авторитет, широко скроен човек, който спори, без да обижда, човек, който постига целите си". България има нужда от такъв човек, казва Вълчев.

За него част от политическите лидери сега са "заложници на това, че посяха омраза и разделение". Оттук нататък те "трябва да проявят лидерство и да кажат: "Вижте, имаме и отговорност на държавници, не само на политици". Убеден съм, че професор Герджиков ще бъде държавник", завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!