Quantcast

Няма виновни за трагедията с миньорите в „Ораново“

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2013 в 22:27 2071 1

Мина

Снимка Булфото

Tрагедията в рудник Ораново край Симитли на 16 юли, причинила смъртта на четирима миньори, не е могла да бъде предотвратена. Това е заключението на експертизата, поръчана от Окръжната прокуратура в Благоевград, съобщи БНТ. 

В доклада се подчертава, че опасностите от пробив на кал и вода не са детайлно проучени, не е достатъчно изяснена връзката между отделните елементи на технологията за добив.

Според експертите съществуващата транспортна и вентилационна система на мината не отговарят на съвременните изисквания. Специалистите са категорични, че няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд. 

Според експертизата безопасността на работниците е осигурена чрез "проектната организация на работа, използваното оборудване в участъка и неговото техническо състояние, транспорта и вентилацията в участъка". Спасителните отряди са действали правилно и адекватно.

При тежък инцидент на 16 юли в рудника бяха затрупани четирима миньори. Същия ден бяха открити телата на двама от тях. В продължение на повече от две седмици продължи прокопаването на тунел и издирвателните действия за другите двама миньори.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2013 в 00:01

Според експертите съществуващата транспортна и вентилационна система на мината не отговарят на съвременните изисквания, но...Според експертизата безопасността на работниците е осигурена чрез.....техническо състояние, транспорта и вентилацията в участъка. Браво бе, как нещо, което не отговаря на изискванията осигурява безопасност?