Няма шанс Правителствена болница да мине към СУ, отсече здравният министър след среща с ректора и студентите

Мартин Георгиев 10 декември 2018 в 17:34 5113 0

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

Желание на д-р Любомир Спасов болница „Лозенец“ да премине към Софийския университет няма да бъде изпълнено. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев категорично го отхвърли в изявление днес след среща с ректора проф. Анастас Герджиков и студенти в Ректората на Алма матер.

"Ако болница "Лозенец" премине към Софийския университет, тя ще стане търговско дружество. Ние няма да позволим единствената многопрофилна детска болница да бъде търговско дружество", категоричен бе Ананиев.

Болницата е основна клинична база за студентите по медицина в СУ. Д-р Спасов е неин директор и декан на Факултета по медицина.

Желанието му болницата да мине под шапката на СУ бе толкова силно, че миналата седмица дори той призова студентите да правят подписки с такова искане и обясни, че така щели да защитят факултета си от закриване. Твърдението, че има такава опасност породи паника сред студентите и те наистина бяха готови за протест.

Искането на д-р Спасов се породи, след като на 21 ноември Министерският съвет взе решение болница „Лозенец“ повече да не е правителствена и заяви намерение да я превърне в многопрофилна педиатрична болница.

След продължилата повече от час среща здравният министър увери, че "никога не е стоял въпросът за закриването на Медицинския факултет или привеждането му в такова състояние, което да не дава необходимото качество на обучение".

Няма никакъв проблем с акредитацията на факултета, който получи такава през юли за срок от 6 г. Дипломите на завършилите студенти по медицина ще са валидни, увери младежите той.

Постарах се да отговоря на почти всички въпроси - каза още Ананиев и допълни, че за допълнителна сигурност и гаранция се разбрал със студентите да отправят писмено запитване до МЗ за всичко, което ги вълнува, и пое ангажимента то писмено да поеме съответните обещания.

Това ще бъде един аргумент те да търсят от нас определена вина, ако това не се случи, уточни той.

Студентите ще продължат да се обучават в досега използваните бази."Освен това за специалностите, за които в момента няма необходимото качество, ние ще решим със студентите към кои бази и лечебни заведения те ще отидат", допълни Ананиев.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков обеща проф. Спасов да продължи да бъде декан на Медицинския факултет до изтичането на мандата му в края на 2019 г.

"Колкото до това дали Спасов ще остане директор на болницата - това ще зависи от принципала на лечебното заведение", допълни той. Вчера в интервю Ананиев заяви, че по всяка вероятност д-р Спасов няма да остане директор и посочи като мотив натрупаните десетки милиони дългове и нарушения, които показва одит на МЗ. Проблем има и с редовното изплащане на заплатите в болницата. По този повод Ананиев заяви, че ще се говори с всеки от лекарите и още:

"Ще направим конкретни предложения към тях, които да удовлетворят техните изисквания. Ще създадем условия те да работят в клиники, които да им доставят същите условия и качество. Няма да им предоставим условия, в които те да се чувстват унизени".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови