Няма двоен стандарт при храните в ЕС, a политическа битка, смята здравният еврокомисар

OFFNews 08 март 2018 в 11:51 3493 1

Витянис Андрюкайтис

Двойният стандарт при храните в ЕС не е нищо повече от политическа битка. Това смята еврокомисарят по здравеопазването и храните Витянис Андрюкайтис. Своето мнение той изрази в ефира на БНТ.

В държави като Литва, Полша, Унгария, България и Словакия е много популярно схващането, че има такова разделение. Разделение между Западна и Източна Европа и че потребителите са второ качество. Не, това е политическа битка, смята Андрюкайтис. 

Изготвена е методика, така че да си избегне подобна фрагментация на пазара. По традиция потребителите изпращат различни стоки на различните пазари като обясняват, че тези различия се дължат на вкусовете, на икономическите условия, каза еврокомисарят.

Андрюкайтис беше категоричен, че условията трябва да са справедливи.

В Европейския съюз са едни от най-високите стандарти за безопасност на храните. За целта се използват научните постижения, за да могат да бъдат изключени опасните съставки и да се забранят съставките, които могат да създадат проблем. Има цял списък с канцерогенни вещества, които са забранени, но някои елементи се появяват по време на обработването на храната, каза еврокомисарят. 

Всички Е-та в храните могат да бъдат използвани, ако са абсолютно безопасни, заяви еврокомисарят. Е-тата преминават през много задълбочени механизми за контрол и само онези, които са преиминали през тази процедура, са на пазара. Разбира се, по-добре е да се консумира прясна храна. Андрюкайтис е на мнение, че трябва да полагаме усилия, за да съкратим веригата на доставка на хранителни продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!