Няколкостотин дървета ще бъдат спасявани всяка година: УНСС откри първия университетски фотоволтаичен парк в България

Десислава Колева 24 октомври 2023 в 15:15 1273 0

Фотоволтаичен парк УНСС
Откриване

Първият университетски фотоволтаичен парк в България е факт. Той е в Университета за национално и световно стопанство и бе открит по-рано днес с официална церемония, ръководена от ректора проф. Димитър Димитров, в присъствието на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместничката му проф. Генка Петрова-Ташкова и председателят на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков.

"Искаме да се превърнем в един зелен университет. Тази инсталация ще спасява няколкостотин дървета годишно. Няколкостотин тона въглища няма да бъдат изгорени", заяви ректорът.

1/3 от инсталацията се намира в двора на университета, където фотоволтаичните панели са разположени на покрива на паркинга. Тя вече работи и осигурява около 40% от електроенергията, която УНСС използва в момента. Останалите 2/3 са монтирани върху покривите на университетските корпуси.

Прогнозата е електроенергията, произведена от системата, да покрива между 50 и 60% от цялото потребление на УНСС.

Финансирането на фотоволтаичната инсталация е осъществено от ЕСКО договор (договор с гарантиран резултат) с частен инвеститор. Става въпрос за компанията "Прострийм груп", която е и изпълнител на проекта. Стойността на инвестиция е 2,7 млн. лв. Финансирането не е безвъзмездно. Университетът притежава инсталацията, но ще я изплаща в продължение на 5 години и половина. Проф. Димитров обясни, че средствата ще дойдат от икономии от сметките за ток.

Снимки: Авторът

УНСС е българското лице на съвременната образователна среда и инфраструктура, отбеляза министър Цоков и допълни:

"УНСС е първият високотехнологичен - "умен" университет в България. Той пряко вплита в университетската инфраструктура и общност зелената енергия и устойчивото развитие".

Програмата "Умен дом", по която започва да работи УНСС, включва не само инсталирането на слънчеви панели, но и управление на осветлението и отоплението. Ръководството на университета планира и произвеждането на още повече зелена енергия.

"Планираме да развием този проект и да задоволим напълно нуждите на университета от електроенергия, защото резултатът се видя. Бихме могли да разположим фотоволтаични панели върху покрива на спортна зала "Бонсист" и покривите на 13 общежития. Планираме дори съхраняване на енергията, но за момента това е много скъпо", обясни проф. Димитров.

Проф. Цоков изтъкна, че благодарение на новооткритата фотоволтаична система 630 тона въглеродни емисии ще се спестяват на годишна база.

"Ако всички български университети изградят такива системи, представете си колко голям ресурси би било това за намаляване на въглеродните емисии на България. Ако се пренесе това и в цялата училищна мрежа, можем да направим образователната система иновативна и зелена", отбеляза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика