''НЕ на насилието!'': Второ национално шествие срещу насилието над жени в цяла България

OFFNews 08 август 2023 в 08:20 2626 0

На 31 юли пред Съдебната палата в София имаше имаше голям протест в подкрепа на Дебора

Снимка БГНЕС/Димитър Тончев

На 31 юли пред Съдебната палата в София имаше имаше голям протест в подкрепа на Дебора

Второ национално шествие срещу насилието над жени ще се проведе в множество градове из страната. Шествието в София ще е под надслов "НЕ на насилието!" и ще започне в 18 часа пред Съдебната палата, съобщиха организаторите на събитието.

Те имат редица искания към държавните институции - политики за превенция, подкрепа и закрила на жените пострадали от насилие и промени в прилагането на досега действащите практики, за да се улесни достъпа на пострадалите до правосъдие и да се реализира съдебната реформа.

Протестиращите настояват да се създадат кризисни центрове за жените, пострадали от насилие, националният съвет за превенция и защита от домашно насилие да започне незабавно работа, да се носи персонална отговорност за всяко издадено съдебно решение или медицинска експертиза, както и да се въведат часове по сексуално образование в училище, предаде БНР.

Вчера на извънредно заседание депутатите приеха нормативни промени, с които увеличиха наказанията за лека и средна телесна повреда и беше въведено понятието "интимна връзка", с което в обхвата на закона вече попадат и насилници, които не са женени или не живеят с жертвите си на семейни начала и в едно и също жилище.

Прекратява се възможността за пробация при лека телесна повреда, а глобата се повишава от 100-300 лв. на 500-1000 лв. С приетите нормативни промени се разширява кръгът на хората, попадащи под закрила от домашно насилие.

Дебора беше нарязана с макетно ножче, беше счупен носът ѝ, а главата ѝ - обръсната, от интимния ѝ партньор 26-годишния Георги Николаев. Нападателят ѝ беше обвинен за нанесена средна телесна повреда, преквалифицирана на лека и впоследствие - пуснат на свобода. Последваха масови протести из цялата страна. Сега Николаев е в ареста с две обвинения - за средна телесна повреда и за закана за убийство.

Снощи момичето даде първото си изявление след случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика