Не, грипна ваканция в София не се очаква - отрече министър Пенов

OFFNews 27 януари 2023 в 12:16 2151 0

Сашо Пенов, Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Служебният министър на образованието Сашо Пенов и министърът на здравеопазването Асен Меджидиев

Усилията на училищни директори в София да убедят ръководството на Министерството на образованието и науката, че много от учениците и учителите са болни и е необходимо обявяването на грипна ваканция няма да се увенчаят с успех.

Такава засега не се очаква - обяви днес служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов. Той се позова на предписание от здравните власти.

Че броят на заболелите не е пренебрежимо малък, настояват директори от няколко дни. Надеждата, която дадоха и интервюта на здравни специалисти, беше евентуално да има неучебни дни заради грипа, които да прелеят в междусрочната петдневна ваканция (1-5 февруари).

Днес министърът охлади като напразни надеждите за това.

"Разбирам вълнението на обществото по тези въпроси, но законовата процедура е такава - за да се обявят едни дни за неучебни първо трябва да има предписание от съответния директор на РЗИ. И това се определя според съответните стойности, доказващи заболеваемостта, в случая от грип, на територията на отделна област. Едва, когато има такова предписание в правомощията на министъра на образованието и науката е дали обучението ще е в електронна среда или дните ще бъдат неучебни. Към момента ние предписание от здравните власти за обявяване на неприсъствен учебен процес нямаме", каза той на събитие в МОН, цитиран от БНТ.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)