Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

НАП сигнализира КЗЛД срещу себе си и информира от името на комисията, че започва производство

OFFNews 18 юли 2019 в 16:19 2743 0

Националната агенция за приходите сезира Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) срещу самата себе си, като уведоми комисията, че в НАП има нарушение на сигурността на личните данни. В резултат на това комисията ще започне производство в НАП, за което отново обществеността бе информирана от НАП.

Прессъобщението от днес идва на фона на критиките срещу отказа на КЗЛД да санкционира НАП заради огромния теч на данни за граждани. На 16 юли председателят ѝ Венцислав Караджов обяви в тв студио, че първо ще изчака правоохранителните органи да си свършат работата и че парите за санкцията - 20 млн. лева - можели да се усвоят по-добре, например за подобряване на информационните системи на НАП. Днес Демократична България поиска закриването на Комисията в случай, че тя не защитава гражданите, а е "машина за кризисна пропаганда на властта, която да замазва, вместо решително да защитава интересите на засегнатите".

От днешното съобщение на НАП става ясно, че двете ръководства са провели среща (от страна на НАП най-вероятно в нея е участвал заместник изпълнителният директор Пламен Димитров, защото директорът Галя Димитрова отсъства, като остава неясно дали тя е в командировка или във ваканция - бел. ред.) и че "от НАП са декларирали готовността си да съдействат изцяло на КЗЛД за изясняване на всички обстоятелства".

Скоро НАП ще пусне в сайта си приложение, чрез което гражданите да проверят дали техни лични данни са станали публично достояние, става ясно още от текста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!