Защо НАП събира данни кой играе хазарт

Александра Маркарян 18 юли 2019 в 12:17 16718 1

Росен Бъчваров

Защо Националната агенция за приходите събира данни кои български граждани играят хазартни игри и селектира специфична информация по папки? С тези въпроси се обърнахме към говорителя на НАП Росен Бъчваров, след като при теча на огромен масив данни стана ясно, че той съдържа не само милиони ЕГН-та, данъчни декларации, плащания по заеми, номера на автомобили, граждански договори, а например и информация кой играе хазартни игри.

Данните се събират във връзка с изпълнение на функциите на Агенцията, например за установяване на източник на други доходи. Необходими са и при обмена на данни с други институции - например Държавната агенция по хазарта, обясни Бъчваров пред OFFNews.

На опасенията, че "селекцията" може да бъде използвана за изнудване той отговори с думите, че профилиране се прави с цел изготвяне на анализи от НАП, както и при поискване от друга институция. Например комисия от Народното събрание е искала информация за това кои са 100-те физически и юридически лица, платили данъци в най-големи размери - допълни Бъчваров.

След огромния пробив в системата са предприети мерки, сред които: всички външни и вътрешни пароли са били сменени, затворени са потенциални уязвимости в електронните системи, извършва се цялостен одит. Взети са и други мерки, които не можем да огласим публично, каза още говорителят на приходната агенция.

От теча насам прави впечатление и друго: отсъствието на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова. Въпреки че пробивът на практика застрашава националната сигурност, пред обществеността чрез медиите застава единствено говорителят. Не директорът, не неговият заместник. В тази връзка OFFNews попита защо и на работа ли е г-жа Димитрова. Краткият отговор беше, че отсъства, а дали е в отпуск, дали - в командировка и не изисква ли ситуацията завръщането ѝ - това са въпроси без отговор засега. Официално функциите ѝ изпълнява заместникът ѝ Пламен Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15314

1

Hihi1981

18.07 2019 в 12:24

Нека журналята поразровят Кой залага и по колко?Може да е много интересно!!!
 
X

Предизборно със Светльо Витков