НАП проверява Хелзинкския комитет

OFFNews Последна промяна на 08 януари 2014 в 16:18 3440 5

НАП назначи данъчна проверка на Българския хелзинкски комитет
НАП назначи данъчна проверка на Българския хелзинкски комитет

Националната агенция по приходите назначи данъчна проверка на Българския хелзинкски комитет.

Това е първата данъчна провека на БХК от основаването й през 1992 г.

Декларираме пълната си готовност да съдействаме на данъчните власти. Заедно с това ще настояваме да получим информация за причините на настоящата проверка и за това кои политически партии и неправителствени организации са били обект на подобни проверки през последните години, призоваха от Хелзинкския комитет.

Организацията винаги е била готова да представи пълна информация за източниците на своето финансиране пред българското общество. В действителност, нашите донори и финансови отчети от години са публични и достъпни на сайта на организацията, обявиха от БХК.

Заради ВМРО?

Правозащитниците коментираха, че "през октомври 2013 г. ВМРО-БНД, организация от неототалитарен тип, информира, че ще подаде сигнал до главния прокурор за “оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО, Ангел Джамбазки, и на цялата партия от страна на БХК”, както и сигнал до НАП с “искане да се провери кой финансира БХК”.

През октомври миналата година представители на БХК заявиха, че не вярват "българските данъчни органи да започнат репресивни действия против организацията - каквато би била по същество една извънпланова проверка по искане на ВМРО-БНД".

Ако наистина данъчната проверка на БХК е по сигнала на ВМРО-БНД - организация, която нееднократно е отричала основни принципи на политическата демокрация и правата на човека, това е недопустимо и граничи с политически тормоз, категорични са от Хелзинкския комитет.

ВМРО: БХК се разплака, че го репресирали

БХК, организация, която се опитва да налага в България всевъзможни измислени малцинства, се разплака, че била репресирана от НАП, коментираха днес от ВМРО- БНД.

„Репресията”, според председателя на БХК Красимир Кънев, се състои във факта, че (забележете) от 22 години за пръв път им се прави данъчна ревизия. За сведение на същия господин, на всяка фирма, обществена организация и партия в България годишно се правят поне по една, ако не - по две или повече данъчни проверки. Тоест, г-н Кънев за изминалите 22 години е пропуснал между 22 и 50 или повече ревизии и сега е нормално да се чувства притеснен, пише в официална позиция на партията.

"ВМРО внесе сигнала до НАП с искане за проверка на БХК, защото според проучвания на партията те се финансират от дарители, за които не е изяснено откъде и какви са парите им и предприели ли са мерки за предотвратяване изпиране на пари - например Институт отворено общество – Ню Йорк и офис Будапеща,  Европейски център за правата на ромите – Будапеща,  Институт „Отворено общество” - България, Фондация „Лион Ливай” (срещу разрушаването на ромски жилища)…и други подобни. Долавя се дългият „пръст” на международния аферист Сорос, изгонен от няколко Европейски държави и преследван от законодателството на САЩ" - пише още в позицията на националистическата партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2014 в 16:15

Нищо странно няма в това, че едно НПО няма данъчна проверка. Голяма част от фирмите нямат правена такава, а пък за НПО-тата е супер изключение. Не се водят рискови за укриване на данъци и никой не си губи времето с тях. Т.е. данъчна проверка може да им направят ако някой си я "поръча", което се е случило. Но едно е данъчна проверка да се "поръча" от прокурор или следствие, а съвсем друго е от политическа партия. Та ми е любопитно как ВМРО са убедили данъчните да прахосат време и ресурс, за да проверяват конкретно НПО.

Също така е интересно и откъде ВМРО черпи информация, че на фирмите всяка година им правят проверки, че даже и по две. Правят на тия, които искат възстановяване на ДДС, че шашмите там са много, но на редовите фирми с години никой не влиза на проверка.

09.01 2014 в 00:00

... ааа Тия (ХК) ги знам... бяха ми съседи... първия им офис (апартамент под наем) беше на ул.Върбица 5-7 (ако не бъркам номера, че сградата е с три входа), а в съседната врата беше, може би, първия "селски(по произхода на "дамите")курварник" (т.н. публичен дом:) в махалата... амааа, дали има връзка между тези организации, освен типичната за едната организация милозливост и човеколюбие - аз лично НЕ знам, немам ГО ни - видено, ни - чуено...ммм

08.01 2014 в 20:22

Две цингета си говорят:
– Ма, знаеш ли дека майстор-професур Фелацето пробвал да оди и в пиндустан. Там биле се отнасяле баш добре с такиа кат него. И нали се има за професур у занаята, решил да си вади виза.
Другото добавило:
– Знам, дали му виза, ама кат се обарнал да си оди го спрели. Зели му я обратно. Щото докато чакал се изпуснал и през крачололите та долу на пода. Около него де що имало народ се изповръщал. Казале му, че в таквоз састояние не може патува. Пък той им викал: нищо ми нема, здрав сам, аналните ми сфинктери са малко амортизирани.

08.01 2014 в 20:04

Не мога да си преставя как 22 години са без проверка..Този факт е смущаващ..А не факта ,че накрая им се прави такава...И не виждам проблем,за една организация ,която изисква прозрачност от другите.

08.01 2014 в 19:42

Алоууу шорошоидите, как ги праите тия фокуси бе – 22 години без данъчни проверки?

Това да не е дългият „пръст” на международния аферист дедо Дьорд Шорош, изгонен от няколко европейски държави и преследван от законодателството на САЩ?

Айде отговаряй мушморок дребен, не ми се върти като обран *****, упссс...малко се изхвърлих, сори, тургам само зваздички...