Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Най-бедните пенсионери ще получат по 120 лв. за храна през април

OFFNews 16 февруари 2021 в 16:14 13125 0

Пенсионери, взимащи от 300 до 369 лева, ще получат по 120 лева за храна от Агенцията за социално подпомагане през април. Остава и добавката от 50 лева.

Парите няма да бъдат дадени под формата на ваучери, а на пари, предаде БНР. 

Пред OFFNews от Министерството на труда и социалната политика заявиха, че средствата са предвидени в държавния бюджет, но все още не е решено как ще бъдат предоставени на хората.

Според Бюджет 2021 пенсионери, чиято пенсия или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително, се отпуска еднократно годишна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв., като не е посочен месецът, в който ще ги получат. 

Помощта не се счита за доход при определяне на други видове помощи по Закона за социално подпомагане и Закона за семейни помощи за деца.

В началото на февруари министърът на труда Деница Сачева заяви, че "вероятно още в края на март ще можем да подпомогнем около 392 000 пенсионери със 120 лева за хранителни продукти".

Пари ще получат близо 392 хиляди души, като ще са нужни малко над 47 млн. лева. Списъкът с хората ще бъде предоставен на Агенцията за социално подпомагане от НОИ.

Националният секретар на КНСБ Ася Гонева заяви пред БНР, че синдикатът приветства решението да се осигурят средства за храна и те да се дават в пари, а не под формата на ваучери, тъй като това е щяло да затрудни реализацията им, особено в по-малките населени места.

"Одобряваме този подход. Той изначално беше добър като замисъл. Единственият детайл е, че щеше да бъде по-трудно, ако наистина беше реализиран през ваучери. Това, което е своеобразна помощ за подкрепа на потреблението - 120-те лева, ще бъде раздадено през Агенцията за социално подпомагане", каза Гонева.

По думите ѝ няма никакво значение дали парите се дават "предизборно, следизборно, пандемично, важното е за нас, за КНСБ е важно, че хората ще получат тези пари, най-вече те имат нужда да ги получат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews